Α.Ο. Αστέρας Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αστέρας Σύρου)
Α.Ο. Αστέρας Σύρου
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος "Αστήρ" Σύρου
Ίδρυση1971
Χρώματα          Μπλε, Κόκκινο

Ο Αθλητικός Όμιλος "Αστήρ" Σύρου (ΑΟ Αστήρ) ιδρύθηκε το 1971 στην Ερμούπολη της Σύρου ως εναλλακτική επιλογή όσων ποδοσφαιριστών δεν μπορούσαν να αγωνιστούν στον Α.Ο. Σύρου, που έκανε πρωταθλητισμό στην Α΄ Πειραιά και ήταν τότε ένα σκαλοπάτι πριν από την άνοδό του στη Β΄ Εθνική. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική. Έχει χρώματα κυανέρυθρα και έμβλημα το αστέρι, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε και τμήμα μπάσκετ. Από το καλοκαίρι του 2013 ο σύλλογος είναι ανενεργός.

Τμήμα Ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το πρώτο έτος της ίδρυσής του, ο Αστέρας εντάχθηκε στην Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς[1] και ήταν η τρίτη ομάδα των Κυκλάδων που έγινε δεκτή στην ΕΠΣΠ μετά τον Α.Ο. Σύρου (από το 1968-69) και τον ΑΟ Μυκόνου (το 1970-71).

Το 1976 ανέβηκε στην Β΄ κατηγορία, στην οποία αγωνίστηκε ως το 1979. Τη σεζόν 1979-80 δεν μετείχε στο πρωτάθλημα Πειραιά ενόψει της ίδρυσης της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων, η οποία συστάθηκε το 1980 και διοργάνωσε το πρώτο της πρωτάθλημα τη σεζόν 1980-81, με τον Αστέρα Σύρου παρόντα στην Α΄ κατηγορία.

Το 1982 αναδείχθηκε πρωταθλητής Κυκλάδων και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική, στην οποία αγωνιζόταν και ο Α.Ο. Σύρου. Στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκαν και οι δύο, οπότε συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την "Α.Ε. Σύρας". Η ΑΕΣ ανέβηκε αμέσως στη Δ΄ Εθνική και κυριάρχησε στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο κατακτώντας συνεχώς το κύπελλο και το πρωτάθλημα όποτε υποβιβαζόταν.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Αστέρας αναδημιουργήθηκε (και η ΑΕΣ ξαναπήρε το παλιό της όνομα "Α.Ο. Σύρου"). Αγωνίστηκε και πάλι στην ΕΠΣ Κυκλάδων, της οποίας κατέκτησε το κύπελλο το 2005, ενώ ήταν φιναλίστ το 2004. Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίστηκε η διάλυση του συλλόγου και έκτοτε η ομάδα δεν συμμετέχει στις διοργανώσεις της ένωσης.

Τίτλοι - διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστέρας Σύρου λειτουργούσε παλαιότερα και τμήμα μπάσκετ που ανήκε στην Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]