Ασπρομόντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασπρομόντε
Χάρτης
Ύψος1.956 μέτρα
ΟροσειράΑπέννινα όρη
ΧώρεςΙταλία

Συντεταγμένες: 38°10′N 16°00′E / 38.167°N 16.000°E / 38.167; 16.000

Η κορυφή Consolino του Ασπρομόντε

Το Ασπρομόντε (ιταλικά: Aspromonte) είναι ο ορεινός όγκος της επαρχίας του Ρέτζο-Καλάμπρια (Καλαβρία), στη Νότια Ιταλία. Το όνομα σημαίνει είτε "τραχιά βουνά", είτε άσπρο βουνό. Έχει θέα στο Στενό της Μεσσήνης, και βρίσκεται ανάμεσα στο Ιόνιο και στο Τυρρηνικό πέλαγος και από τον ποταμό Pietrace. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Montalto (1.956 μ.). Τα πετρώματα αποτελούν ως επί το πλείστον γνεύσιους, και σχιστόλιθους μαρμαρυγία, τα οποία σχηματίζουν χαρακτηριστικά αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα. Ο ορεινός όγκος αποελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Aspromonte.

Στη στενή παράκτια λωρίδα καλλιεργούνται καρποί εσπεριδοειδών, αμπέλια και ελιές, ενώ σε υψηλά υψόμετρα η βλάστηση αποτελείται κυρίως από δρύες και καρυδιές στο ύψος των 1.000 μ., και πάνω από αυτό πεύκα, έλατα και σικελική οξιά. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε αφθονία. Επίσης, μόνο στο Ασπρομόντε, φυτρώνει το σπάνιο περγαμόντο, το κίτρινο φρούτο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία τον αρωματισμό του τσαγιού Earl Grey.

Σημεία ενδιαφέροντος είναι το χιονοδρομικό κέντρο Gambarie (1.311 μ.) και το Ιερό της Παναγίας της Polsi, στην κοινότητα του Αγίου Λουκά (San Luca). Μέρος του πληθυσμού έχει διατηρήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα του τα γραικάνικα (τη λεγόμενη Griko γλώσσα).

Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι πέρασε από εδώ με 3.000 εθελοντές στην πορεία του προς τη Ρώμη, αλλά η πορεία τους ανακόπηκε στη μάχη του Ασπρομόντε την 29η Αυγούστου 1862 (που αναφέρεται στην Ιταλία ως «η ημέρα του Ασπρομόντε») από τις δυνάμεις του στρατού του Βασιλείου της Ιταλίας, μετά από ρητές εντολές του Γκαριμπάλντι προς τους εθελοντές του «να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των αδελφών τους». Ο ίδιος τραυματίστηκε και συνελήφθη.