Αρόη Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αρόη είναι συνοικία της Πάτρας χτισμένη σε λοφώδη περιοχή κοντά στην αρχαία ακρόπολη, που είναι γνωστή και ως κάστρο της Αρόης. Είναι περιοχή με υπέροχη θέα και από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Πάτρας.

Τουρκοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή που σήμερα είναι η Αρόη, πριν την επανάσταση ήταν τσιφλίκι του Σαΐτ Αγά και λεγόταν «Χαλίλ». Μετά την απελευθέρωση το τσιφλίκι μοιράστηκε σε αγροκτήματα και η περιοχή κράτησε την ονομασία (σε παραφθορά βέβαια) «Χαλίλι».

Νεώτερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα αυτά μέχρι το 1923, οπότε εκεί κτίστηκε η πρώτη κατοικία. Αργότερα με απόφαση του Δήμου Πατρέων η περιοχή ονομάστηκε Αρόη, παίρνοντας το αρχαίο όνομα, μιας από τις τρεις πολίχνες που συνένωσε ο μυθικός Πατρέας, δημιουργώντας την Πάτρα.

Μέχρι το 1940 υπήρχαν αρκετές εξοχικές κατοικίες που άνηκαν σε Ιταλούς που διέμεναν μόνιμα στην Πάτρα και για αυτό η περιοχή ονομαζόταν από τους ντόπιους και ως Ιταλικά.

Αρχαία Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες που έχουν γίνει, η Αρόη τοποθετείται στη σημερινή περιοχή της Άνω πόλης και στο Κάστρο της Πάτρας, όπου έχουν βρεθεί πολλά αρχαία λείψανα.

Αρόη στα αρχαία ελληνικά σημαίνει εύφορη, γόνιμη, η ρίζα της λέξης είναι κοινή με αυτή των λέξεων άροτρο, αρόσιμος, αρουραίος κτλ.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ίδρυσή της.

  • Η μία αναφέρει ότι ο Ευρύπυλος, γιος του Ευδαίμονος, βασιλιάς της Θεσσαλίας, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, επικεφαλής Θεσσαλών ίδρυσε στην Αρόη αποικία.
  • Η δεύτερη εκδοχή, η οποία και έχει επικρατήσει, λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Εύμηλο, αυτόχθονα βασιλιά των Αιγιαλέων, ο οποίος με τη βοήθεια του Τριπτόλεμου από την Ελευσίνα εισήγαγε την καλλιέργεια των δημητριακών και από το όργωμα (Άροση) της γης πήρε το ονομά της.

Ο Εύμηλος μαζί με τον Τριπτόλεμο οίκισαν ακολούθως την Άνθεια, η οποία έλαβε το όνομά της από το γιο του Ευμήλου Ανθεία.

Ενδιάμεσα ιδρύθηκε μια νέα πόλη, η Μεσάτη. Στη συνέχεια την περιοχή κατέλαβε ο Πρευγένης μαζί με τον γιο του Πατρέα και τις συνένωσαν, ιδρύοντας μια νέα πόλη, τις Πάτρες που σημαίνει πατρίδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]