Αρχηγός αθλητικής ομάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αρχηγός ομάδας στα ομαδικά σπορ (αγγλ. Captain) είναι ένας τιμητικός τίτλος που δίνεται στο μέλος της ομάδας που θεωρείται καταλληλότερο να έχει την ευθύνη για τη στρατηγική και την ομαδική εργασία κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Επιλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιλογή του αρχηγού δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες. Βασικό κριτήριο είναι η προσωπικότητα και κατά δεύτερο η εμπειρία του αθλητή. Γι' αυτό, συνήθως, ο αρχηγός επιλέγεται από τα παλιότερα ή τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη του συλλόγου.

Επίσης, ο τρόπος επιλογής διαφέρει από σωματείο σε σωματείο και από άθλημα σε άθλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο αρχηγός ορίζεται από τον προπονητή, σε άλλες από τους συμπαίκτες του και άλλοτε από τη διοίκηση.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του αρχηγού είναι σημαντικός κατά τη διάρκεια επεισοδίων, εκνευρισμού και γενικά όταν το παιχνίδι ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Στον αρχηγό απευθύνεται ο προπονητής για να δώσει εντολές καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται. Επίσης, με τον αρχηγό έρχεται σε διαβούλευση ο διαιτητής αν θέλει να κάνει κάποιες παρατηρήσεις ή υποδείξεις.

Βέβαια ο ρόλος του αρχηγού διαφέρει ανάλογα με τους κανονισμούς του κάθε αθλήματος.

Αξιοσημείωτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μακροβιότερος αρχηγός ομάδας στο διεθνή χώρο ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Κρίκετ της Ν. Ζηλανδίας Στέφεν Φλέμινγκ, ο οποίος είχε αυτό το πόστο από το 1993 μέχρι το 2008.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]