Αρχαία Ελάτρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελάτεια Ηπείρου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ελάτεια Ηπείρου
39°9′55″N 20°43′11″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πρέβεζας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Πολυγωνικά Τείχη Αρχαίας Ελάτρειας
Πολυγωνικά Τείχη στό Πολύβρυσο ("Ελληνικά λιθάρια")

Η Αρχαία Ελάτρεια ή Ελάτεια, είναι αρχαία πόλη των Κλασσικών και των Ελληνιστικών χρόνων, δηλαδή των χρόνων μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στό Νομό Πρέβεζας. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.[1][2] Κατά την επικρατούσα άποψη των αρχαιολόγων, η Ελάτρεια είναι μία από τις τέσσερις αποικίες των Ηλείων στο Νομό Πρέβεζας, που χτίστηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ.[3][4] Αυτές οι πόλεις ήταν το Αρχαίο Βουχέτιον (Κάστρο των Ρωγών, Νέα Κερασούντα, Δήμος Ζηρού Πρέβεζας), η Αρχαία Ελάτρεια (Παλαιορόφορο, παλαιός Ωρωπός, Δήμος Πρέβεζας), οι Αρχαίες Βατίες (Ακρόπολη Βατίαι, Ριζοβούνι, Δήμος Ζηρού), και η Πανδοσία (Ήπειρος) (Ακρόπολη Πανδοσία, Καστρί Δήμος Πάργας). Τα ερείπια της Αρχαίας Ελάτρειας βρίσκονται στο χώρο της ακατοίκητης πλέον κοινότητας Παλαιός Ωρωπός ή Παλαιορόφορο, του σημερινού Δήμου Πρέβεζας. Τα σπίτια του Παλαιορόφορου αποτελούν σήμερα ένα γραφικό απέραντο ερειπιώνα, που έχει μόνο φωτογραφικό, και ιστορικό ενδιαφέρον. Ο Παλαιός Ωρωπός μαζί με το Πολύβρυσο (Σέσοβο) και το Τρίκαστρο Πρέβεζας (Γόρανα, ή Αγόρανα) συνενώθηκαν την εποχή της δικτατορίας και απετέλεσαν την νέα κοινότητα Ωρωπού η ο οποία μεταφέρθηκε κοντά στην Εθνική οδό Πρέβεζας-Λούρου.

Αρχαιολογικές μελέτες και ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελάτρεια δεν είναι γνωστές από δημοσίευση μέχρι το έτος 2008. Όμως, από αναφορές των κατοίκων του Ωρωπού, είναι γνωστό ότι την εποχή 1963-1968 πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις εδώ ο καθηγητής αρχαιολογίας Σωτήριος Δάκαρης και πραγματοποίησε με συνεργεία κατοίκων καθαρισμούς, τοπογραφικές μετρήσεις, και κάποιες μικρές επιφανειακές ανασκαφές. Σε μια από τις επισκέψεις του αυτές συνοδευόταν από τον τοπογράφο Λαγοδήμο και από τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ιστοριοδίφη Κώστα Μουσελίμη, δάσκαλο από τη Θεσπρωτία, γνωστό από την ανακάλυψη του Αρχαίου Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στέφανος ο Βυζάντιος, "Εθνικά", Τόμος 5
  2. Στράβων, Γεωγραφικά, Τόμος 8, σ. 324
  3. Τίτος Λίβιος, Ab Urbe Condita Libri [History of Rome]. Τομ. 34.25
  4. Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. σ. 344

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press.