Αρχάμπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αρχάμπολη (ή Χαρχάμπολη) είναι περιοχή 50 χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου, μεταξύ των οικισμών Ευαγγελισμός και Θύμι, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός οργανωμένου οικιστικού συνόλου. Στην τοποθεσία υπάρχει μια μικρή αλλά πλούσια αμμουδιά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χαράδρα της Αρχάμπολης, όπου είναι ορατά αρχαία ευρήματα που πιθανόν αποτελούσαν ίσως μια οργανωμένη πόλη ή απλώς ένα οικισμό μεταλλωρύχων και ο οποίος χρονολογείται απ΄τον 8ο έως 1ο αιώνα π.Χ και εγκαταλείφθηκε για άγνωστη αιτία κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης η περιοχή λεηλατήθηκε από τον Μιθριδάτη το 80 π.Χ.

Στην αρχαιότητα αποτελούσε ένα από τα μεταλλεία του Καφηρέα και ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην περιοχή, η εξαφάνισή της οφείλεται, εκτός από το πέρασμα του χρόνου, σε διάφορα φυσικά αίτια.

Σήμερα αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή,είναι από της περιοχές του Καφηρέα που επισκέπτονται αρκετοί (για τα δεδομένα της περιοχής)-κυρίως για ψάρεμα - και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό,και οφείλεται κυρίως στην όμορφη αλλά και πλούσια αμμουδιά που διαθέτει,αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο τοπίο.

Στην περιοχή υπάρχει μια μικρή Εκκλησία Άγιος Γεώργιος και γιόρταζε κατά παράδοση την πρώτη Κυριακή του Μάη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]