Αρσάκης Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρσάκης Β' της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος368 (περίπου)[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αρμενίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟλυμπιάδα της Αρμενίας
Παραντζέμ[1]
ΤέκναΠάπ της Αρμενίας
Ανόβ της Αρμενίας
Trdat Arshakuni
ΓονείςΤιράν της Αρμενίας[1]
ΑδέλφιαΤιριδάτης
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Αρμενίας[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας (350–368)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρσάκης Β΄ της Αρμενίας (Արշակ Բ, ... - 368) ήταν βασιλιάς των Αρσακιδών της Αρμενίας (350 - 368) δεύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενίας Τιράν ή Τιγράνη Ζ'. Έγινε βασιλιάς μετά την παραίτηση του πατέρα του ο οποίος είχε τυφλωθεί από τον Πέρση βασιλιά της δυναστείας των Σασσανιδών Σαπώρη Β'. Πιστός φίλος της Ρώμης, ωστόσο προσπάθησε να κρατήσει ουδετερότητα για να αποφύγει τις συγκρούσεις με τους Πέρσες. Παντρεύτηκε (358) μια Ελληνίδα ευγενή, την Ολυμπιάδα κόρη του πρέσβη του Φλάβιου Αβλάβιου. Χάρη σε αυτό τον γάμο του μπόρεσε να πετύχει τον σκοπό του, να είναι σύμμαχος με τη Ρώμη διατηρώντας την ουδετερότητα. Ο Σαπώρης Β΄ έβαλε στόχο την κατάκτηση της Αρμενίας με κάθε μέσο.

Για τον σκοπό αυτό έφτασε στο σημείο να δωροδοκήσει Αρμένιους ευγενείς. Ο Αρσάκης στόχευε στη δημιουργία ισχυρού στρατού με τη δημιουργία μιας μεγάλης πόλης για τον σκοπό αυτό. Η πόλη ήταν η Αρσακαβάν και έδωσε αμνηστία ακόμα και σε κατάδικους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως στρατιώτες. Η αριστοκρατία της Αρμενίας έντονα δυσαρεστημένη επιτέθηκε στην πόλη σκοτώνοντας τους κατοίκους. Οι Ρωμαίοι και οι Πέρσες βρέθηκαν ξανά σε σύγκρουση αλλά ο Σαπώρης βρήκε απρόσμενο σύμμαχο τον ανίκανο Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιοβιανό που εγκατέλειψε τη μάχη αφήνοντας τους Αρμένιους στην τύχη τους. Οι Πέρσες επιτέθηκαν καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα της Αρμενίας και πολλά φρούρια αλλά απέτυχαν να καταλάβουν όλη τη χώρα χάρη στον στρατηγό Βασάκ Μαμικόνιαν. Με ύπουλο τρόπο ο Σαπώρης προσκάλεσε τον Αρσάκη και τον Μαμικόνιαν δήθεν για ειρήνη. Τον Αρσάκη τον έκλεισε φυλακή ενώ τον στρατηγό τον έγδαρε. Ο Αρσάκης μέσα από τη φυλακή δεν μπορούσε να εμποδίσει τους Πέρσες να καταλάβουν την Αρμενία επιβάλλοντας στους κατοίκους, οι οποίοι είχαν ήδη γίνει χριστιανοί, με βίαιο τρόπο τον Ζωροαστρισμό.

Επαρχίες της Μεγάλης Αρμενίας

Αυτοκτόνησε (370) στη φυλακή χρησιμοποιώντας το μαχαίρι ενός Αρμένιου επισκέπτη του. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος ο επισκέπτης με το ίδιο μαχαίρι. Ο Αρσάκης Β' περιγράφεται από τον Αρμένιο ιστορικό του 5ου αιώνα Φαύστο του Βυζαντίου μελανόχρωμος με μακριά μαλλιά. Από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ουάλη στη συνέχεια τοποθετήθηκε βασιλιάς της Αρμενίας ο γιος του, Παπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]