Αριστείδης Αλαφούζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστείδης Ιωάννου Αλαφούζος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση09 Μαρτίου 1924 (1924-03-09)
Οία, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Θάνατος17 Μαΐου 2017 (93 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
ΚατοικίαΜαραθώνας, Αττική, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Εκπαίδευσηεφοπλιστής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
εφοπλιστής
εκδότης
επιχειρηματίας
μηχανικός[1]
Οικογένεια
ΤέκναΓιάννης Αλαφούζος
ΣυγγενείςΘέμης Αλαφούζος (γιος), Γιάννης Αλαφούζος

Ο Αριστείδης Ιωάννου Αλαφούζος (Οία, 9 Μαρτίου 192417 Μαΐου 2017[2]) ήταν Έλληνας εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Οία του νησιού της Σαντορίνης και είναι γιος του Ιωάννη Αλαφούζου, πλοιάρχου. Κατάγεται από παλιά οικογένεια εφοπλιστών και πολιτικών του νησιού. Μεγάλωσε στον Πειραιά και την Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας και το 1988 αγόρασε την εφημερίδα Καθημερινή, την οποία και διατήρησε μέχρι τον θάνατο του, το 2017.[3] Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΚΑΪ". Ο ΣΚΑΪ τάχθηκε τα επόμενα χρόνια εναντίον της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι οι σχέσεις τους χαλάσαν διότι ο τελευταίος μετά τις εκλογές συνεχώς "ζητούσε ποσά".[4][5]

Τα πιο γνωστά του έργα πάνω στο αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού είναι το ξενοδοχείο Μον Παρνές στην Πάρνηθα και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στην Βουλιαγμένη. Τα έργα αυτά τα ανέλαβε η τεχνική εταιρεία "Αριστείδης Αλαφούζος" (αργότερα "ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ") την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 1954. Η εταιρεία αυτή διέκοψε την λειτουργία της στα τέλη της δεκαετίας του 1960, την χρονική περίοδο που ο Αλαφούζος έπαψε να ασχολείται ως πολιτικός μηχανικός και στράφηκε προς την ναυτιλία.[6]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων διά της οδού των Μέσων Ενημέρωσης.

Ήταν παντρεμένος και απέκτησε δύο παιδιά, τον Θέμη και τον Γιάννη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  2. «Αριστείδης Ι. Αλαφούζος: 1924 - 2017». Καθημερινή. 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  3. "Aristidis Alafouzos" Bloomberg
  4. Η φιλία με τον Μητσοτάκη
  5. «periodista.gr: Το απαγορευμένο ΒΙΝΤΕΟ που θέλει να εξαφανίσει ο ΣΚΑΪ για τις σχέσεις Αλαφούζου με Μητσοτάκη - Δείτε το». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  6. "Αριστείδης Αλαφούζος", www.sansimera.gr