Αρθούρος Μένσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αρθούρος Μένσελ ήταν Άγγλος υποναύαρχος από τους πλέον διακεκριμένους υδρογράφους του κόσμου. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Ελλάδα τόσο στην αποτύπωση των ακτών με πληθώρα υδρογραφικών ερευνών, όσο και για τις ιδιαίτερες μελέτες του στο φαινόμενο των ρευμάτων του Ευρίπου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή έφθασε στις ελληνικές θάλασσες ως ύπαρχος του "Σπιτφάιρ" και με τον διάσημο επίσης κυβερνήτη του, Sprait, χαρτογράφησε τις κρητικές ακτές (1851-1856). ¨Όταν προήχθη σε αντιπλοίαρχο τοποθετήθηκε κυβερνήτης στο "Firefly" και χαρτογράφησε όλη την ακτή της Συρίας (1857-1861). Αργότερα ως κυβερνήτης του "Hydra" όλες τις ακτές του Ιονίου (1862-1865). Προηγουμένως όμως από το 1862 με το ίδιο πλοίο άρχισε τις έρευνες και τη μελέτη του φαινομένου του Ευρίπου, αφού προηγουμένως χαρτογράφησε όλη τη περιοχή. Επί των ερευνών του αυτών το 1865 κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σχετικής εργασίας και έρευνας τα οποία και οδήγησαν λίγο πριν το θάνατό του, τον Δημήτριο Αιγινήτη στην οριστική λύση του αινιγματικού προβλήματος.

Αργότερα όταν ο Α. Μένσελ προάχθηκε σε υποναύαρχο όπου και αδυνατώντας πλέον να συνεχίσει τις υδρογραφικές μελέτες του, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί. Τόσο είχε αγαπήσει την Ελλάδα που ήλθε και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Χαλκίδα όπου και νυμφεύθηκε τη Γαλλίδα Fanny - Cesca Thies, συνεχίζοντας τις έρευνές του μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί γνωρίστηκε και με τον κυβερνήτη της ελληνικής ημιολίας "Μεθώνη" Ανδρέα Α. Μιαούλη το 1871 που υπό την εποπτεία του πρώτου συνέχισε κι αυτός παρόμοιες έρευνες.
Το 1887 ο Α. Μένσελ διορίστηκε μέλος της "Επιτροπής Φάρων" από τον Υπουργό Γ. Θεοτόκη προκειμένου κατά το έγγραφο του διορισμού του "παράσχη την πολύτιμον συνδρομήν του εις την ελληνικήν κυβέρνησιν δι΄ έργον όπερ θα είναι το συμπλήρωμα των εργασιών του δι΄ ας αφιέρωσε τον βίον του και δι άς θα τον ευγνωμονήσουν άπαντες οι ναυτιλλόμενοι".

Κοντά στη γέφυρα του Ευρίπου και επί της Ευβοϊκής ακτής ο Μένσελ είχε ανεγείρει κομψή αντισεισμική έπαυλη (cottage) που μέχρι τελευταία χρησιμοποιήθηκε ως ξενοδοχείο "Ο Εύριπος". Πέθανε τον Μάρτιο του 1890 και τάφηκε στη Χαλκίδα.

Δείτε σχετικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 13ος, σ.260