Αρθούρος Α΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρθούρος Α'
Artur of Brittany.jpg
Δούκας της Βρετάνης
Περίοδος εξουσίας
1201 - 1203
Προκάτοχος Κωνσταντία της Βρετάνης
Διάδοχος Γκυ του Τουάρ
Κόμης του Ρίτσμοντ, της Ρεν και της Ναντς
Περίοδος εξουσίας
1196 - 1203
Προκάτοχος Κωνσταντία της Βρετάνης
Γέννηση 29 Μαρτίου 1187
Ναντ, Βρετάνη, Γαλλία
Θάνατος 3 Απριλίου 1203 (16 ετών)
Ρουέν ή Σερμπούρ, Γαλλία
Πατέρας Γοδεφρείδος Β΄ της Βρετάνης
Μητέρα Κωνσταντία της Βρετάνης
Prince Arthur and Hubert de Burgh.jpg

Ο Αρθούρος Α΄ (Arthur Ier de Bretagne, 29 Μαρτίου 1187 - 3 Απριλίου 1203) ήταν δούκας της Βρετάνης. Ήταν μεταθανάτιος γιος του Γοδεφρείδου Β΄ της Βρετάνης και της Κωνσταντίας της Βρετάνης, νόμιμος διάδοχος του θείου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στον Αγγλικό θρόνο. Ο θείος του Ριχάρδος τον αποκήρυξε λόγω των στενών σχέσεων του με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Β΄ και κήρυξε διάδοχο του τον μικρότερο αδελφό του, Ιωάννη τον Ακτήμονα.

Με τον θάνατο του Ριχάρδου (1199), ο Ιωάννης αμέσως ανακηρύχθηκε βασιλιάς, αλλά με έντονη δυσαρέσκεια από το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλικής αριστοκρατίας, που προτιμούσε τον Αρθούρο. Ο Φίλιππος Β΄ αναγνώρισε τον Αρθούρο σαν νόμιμο βασιλιά, κάτι που έκανε τον Ιωάννη να επιτεθεί στη Γαλλία το 1202. Πολιόρκησε το Μιραμπώ, όπου βρισκόταν η μητέρα του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Ο Αρθούρος συνελήφθη και μεταφέρθηκε τελικά στη Ρουέν, όπου εξαφανίστηκαν (1203) μυστηριωδώς τα ίχνη του.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι σχετικά με την εξαφάνιση του: τα χρονικά του Μάργκαμ λένε ότι ο Ιωάννης ο Ακτήμων μετά από κάποιο μεθύσι του τον έριξε με ένα κτύπημα μέσα στον Σηκουάνα όπου πνίγηκε. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα από έναν ψαρά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arthur I, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).