Αρετή Κετιμέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρετή Κετιμέ
Γέννηση26 Ιουλίου 1989 (1989-07-26) (34 ετών)
Αθήνα
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης[1]
Όργαναφωνή και ελληνικό σαντούρι
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρετή Κετιμέ (γενν. 26 Ιουλίου 1989, Αθήνα) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μία από τις πιο γνωστές σαντουρίστες στην Ελλάδα. Το μουσικό της ύφος περιλαμβάνει παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρνέικα.

Τα πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως η καταγωγή της είναι από την Αιτωλοακαρνανία, αφού οι γονείς της προέρχονται από χωριά του Μεσολογγίου (Πεντάλοφο - Σταμνά).  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διατήρησε από μικρή την επαφή με τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας της και όχι μόνο. 

Το σαντούρι κέντρισε το ενδιαφέρον της ως μουσικό όργανο από τα έξι της χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μουσικά μαθήματα, δίπλα στον αείμνηστο Αριστείδη Μόσχο.  Φοίτησε στο πλευρό του για έξι ολόκληρα χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του, το 2001.  Στο μεσοδιάστημα, έλαβε μαθήματα και από την Λευκορωσίδα δεξιοτέχνη του τσίμπελ, Αγγελίνα Τκάτσεβα.

Μετά τον θάνατο του Αριστείδη Μόσχου, η Αρετή Κετιμέ δεν είχε πλέον τον τρόπο να μαθαίνει παραδοσιακά τραγούδια με το σαντούρι.  Έτσι, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβει, δοκίμασε και την διαδικασία της ερμηνείας, όπου τα κατάφερνε εξίσου καλά.

Η γνωριμία με τον Γιώργο Νταλάρα και το "βάπτισμα του πυρός"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σταδιοδρομία της Αρετής Κετιμέ στον χώρο του τραγουδιού άρχισε δειλά – δειλά στα 12 χρόνια της[2], όταν ανακάλυψε το ταλέντο της ο Γιώργος Νταλάρας.  Παρά την μικρή της ηλικία, ο γνωστός Έλληνας μουσικός την ενέταξε στο σχήμα που εμφανιζόταν στην μουσική σκηνή του «Ζυγού» (2002), μαζί με ονόματα όπως ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου και η Άννα Μπουρμά, ενώ την αξιοποίησε και για τις ανάγκες της δισκογραφικής δουλειάς του με τίτλο, «Από Καρδιάς».[3] 

Έναν χρόνο αργότερα, η 14χρονη Αρετή ανέβηκε στην σκηνή του «Ηρωδείου», συμμετέχοντας στην συναυλία με τίτλο «Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία»,[4] όπου πλαισίωσε τον Γιώργο Νταλάρα, την Γλυκερία και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα.  Μάλιστα, ερμήνευσε ζωντανά το «Νανούρισμα», κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η εμφάνιση στην Τελετή Έναρξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σημαντική στιγμή για την, ακόμη έφηβη, Αρετή Κετιμέ ήταν η συμμετοχή της στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004). Στο κατάμεστο από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ΟΑΚΑ και ενώπιον δισεκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, η 15χρονη Αρετή ερμήνευσε, συνοδεία του σαντουριού της, το παραδοσιακό «Μες στου Αιγαίου τα νερά», βάζοντας την δική της πινελιά στην αξέχαστη εναρκτήρια βραδιά των Ολυμπιακών Αγώνων.[5]

Το 2005 την βρίσκει ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα, σε διαφορετικό ρόλο αυτήν την φορά, καθώς συμμετείχε στον «Οιδίποδα Τύρρανο», υπό την σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γιώργου Κιμούλη. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ο κορυφαίος του Xoρού, ενώ η μουσική ήταν του Γκόραν Μπρέγκοβιτς.[6]

Την ίδια χρονιά, πραγματοποίησε συναυλίες & εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, με την Εστουδιαντίνα. Επίσης, συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με την Μελίνα Ασλανίδου, τον Στέλιο Διονυσίου και τον Ανδρέα Καρακότα.

Ωριμάζοντας στην μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πάροδο των ετών, η Αρετή Κετιμέ κέρδισε τον δικό της χώρο στην ελληνική μουσική, αφήνοντας πίσω τον χαρακτηρισμό του «παιδιού – θαύματος», πραγματοποιώντας πλέον ισότιμες συνεργασίες και περιοδείες ως κανονική επαγγελματίας μουσικός.  Οι χαρακτηριστικότερες έως σήμερα είναι οι εξής:

2006: Συναυλίες με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο αλλά και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα.

2008: - Έπαιξε και ερμήνευσε στις εκδηλώσεις της λατρευτικής εβδομάδας Θεσσαλονίκης με τίτλο ''Βυζαντινοί ύμνοι της Μ.Εβδομάδας'', με την ορχήστρα του Δήμου και τον Μαέστρο Πάρη Γκούνα.

            -Συμμετείχε στα εγκαίνια της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, μαζί με τον Γρηγόρη Παπαεμανουήλ.

              -Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έλαβε μέρος στην συναυλία με τίτλο «Κυκλάμινα», στην Αρίστη Ζαγορίου, όπου ερμήνευσε τα «Τραγούδια της Ξενιτιάς», με τον Γιώργο Κωτσίνη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικολόγου-συνθέτη Γιώργου Ε.Παπαδάκη.

2009: Συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη & τον Haig Yazdijian στο Κύτταρο.

2010: Συνεργάζεται με την Dilek Koc, τον Σταύρο Παζαρέντση και τον Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου στο Half Note. [7]

- Συμμετείχε στην εκδήλωση γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη στο Λυκαβηττό.

- Συμμετείχε σε τρεις παραστάσεις – αφιερώματα της «Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών», (για τους Σταύρο Κουγιουμτζή, Δημήτρη Λάγιο και Παναΐτ Ιστράτι αντίστοιχα), με τους Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μαρία Φαραντούρη, Παντελή Θαλασσινό, Μανώλη Λιδάκη, Ορφέα Περίδη, Φωτεινή Βελεσιώτου.

2012: Συμμετείχε στην συναυλία – αφιέρωμα ''Σμυρνέικο μινόρε'', στο πλευρό της Γλυκερίας και της Dilek Koc.  (Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης).

2013-2014:  Πραγματοποίησε εμφανίσεις  με τους Ματθαίο & Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

2015:  Συνεργάστηκε μουσικά και δισκογραφικά με τον Γερμανό DJ Shantel στο τραγούδι «Δύση και Ανατολή/EastWest”, σε στίχους και μουσική που έγραψαν από κοινού.  Το τραγούδι κυκλοφορεί από την διεθνή δισκογραφική παραγωγή με τίτλο “Viva Diaspora”, όπου επίσης ερμήνευσε το τραγούδι «Νικολάκη Μου».

Περιοδεία στην Β. Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Αρετή Κετιμέ, καθώς, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε και την πρώτη περιοδεία της στην Βόρειο Αμερική[8].

Η αρχή έγινε τον Μάιο, στο Μόντρεαλ, όταν συμμετείχε στο Φεστιβάλ Λαογραφίας, με το συγκρότημα του Ν. Φιλιππίδη.  Στην συνέχεια, ακολούθησε μια σειρά συναυλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τίτλο «Ανατολή – Δύση: Μουσικές Γέφυρες», όπου εμφανίστηκε σε βασικές κοιτίδες του απόδημου ελληνισμού (Νιου Τζέρσεϋ, Βαλτιμόρη, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Κονέκτικατ), πλαισιωμένη από τους Αφούς Παπαεμανουήλ, τον Μανώλη Κόττορο αλλά και ομογενείς μουσικούς όπως ο Αχιλλέας Ουάστορ, σε μια παραγωγή της SynPhonia Entertainment.

Μετά την περιοδεία στις ΗΠΑ, η Αρετή Κετιμέ εμφανίστηκε και στο Ισραήλ, στο Φεστιβάλ Mediteranee (Ashdod) με τον Yinon Muallem.

Παιδικό Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2014 – 2015, η Αρετή Κετιμέ έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα της στο παιδικό θέατρο, καθώς συμμετείχε στα μουσικά μέρη στην διασκευή του γνωστού έργου «Ερωτόκριτος» από τον θίασο του Ηλία Καρελλά, στο Θέατρο Κάππα[9].

Την περίοδο 2015 – 2016 συμμετείχε στην θεατρική διασκευή του έργου του Γ. Βιζυηνού «Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον», με τον Κώστα Αρζόγλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και πάλι από τον θίασο του Ηλία Καρελλά.[10]

Σήμερα, η Αρετή Κετιμέ έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του κοινού, το οποίο την έχει ταυτίσει με το παραδοσιακό τραγούδι.

Το 2018 είναι υποψήφια στο μουσικό διαγωνισμό eurovision.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική δισκογραφία

  • 2003 - Το τραγούδι της Αρετής, MINOS-EMI
  • 2010 - Με τη φωνή της Αρετής, LEGEND
  • 2011 - Καλή σου τύχη, LEGEND
  • 2012 - Πίνακας Ζωγραφικής, ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
  • 2014 - Αηδονάκι μου, Re-Define Productions

Συμμετοχές

  • 2002 - Από καρδιάς - Ζωντανή ηχογράφηση στον Ζυγό, MINOS EMI
  • 2006 - Γαλάζιο φόρεμα, HEAVEN
  • 2006 - Δάκρυ στο γυαλί, MINOS-EMI
  • 2006 - Σπάει το ρόδι, UNIVERSAL
  • 2008 - Δημήτρης Καρράς - Ντέμο, Shift Records
  • 2010 - Θεόδωρος Κουέλης - Αγνάντεμα, Theodor Music
  • 2011 - Ηλίας Κατσούλης - Φεύγουν τα τραγούδια, MINOS-EMI
  • 2019 - Γιώργος Λιβάνης Feat. Αρετή Κετιμέ - Έλα Απόψε ‎, Panik Platinum

DVD

  • 2004 - Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, MINOS-EMI

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. «Ετσι είναι σήμερα η Αρετή Κετιμέ -Η μικρή που γνωρίσαμε στο πλάι του Νταλάρα έγινε μια εντυπωσιακή νεαρή». http://www.iefimerida.gr/news/180884/etsi-einai-simera-i-areti-ketime-i-mikri-poy-gnorisame-sto-plai-toy-ntalara-egine-mia. 
  3. «Γιώργος Νταλάρας - Από Καρδιάς». http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/02/ntalaras_dt.html. 
  4. «Προσωπική σελίδα Γιώργου Νταλάρα - Αναφορά στην συναυλία του "Ηρωδείου"». 
  5. «Δες πως είναι σήμερα η 24χρονη Αρετή Κετιμέ!». http://www.tlife.gr/Article/news-ketime/0-9-51467.html. 
  6. «"Οιδίπους Τύρρανος"». 
  7. «Αρετή Κετιμέ & Dilek Koc». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2021. 
  8. «Η Αρετή Κετιμέ συναντά τους Έλληνες της Διασποράς». http://www.newgreektv.com/2013-09-18-19-03-02/2013-09-18-19-06-01/item/15561-i-areti-ketime-synanta-tous-ellines-tis-diasporas. 
  9. «Στην πρεμιέρα της παράστασης «Ερωτόκριτος» από την παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά (Photos)». http://www.topoikaitropoi.gr/eidame/premiera-parastasis-erotokritos-ke-aretousa/. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Ο Κώστας Αρζόγλου συνεργάζεται με τον Ηλία Καρελλά». http://www.athinorama.gr/theatre/article/o_kostas_arzoglou_sunergazetai_me_ton_ilia_karella-2507489.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]