Αργύρης Αργυριάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αργύρης Αργυριάδης
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης1912
Τόπος γέννησηςΕλλάδα
ΘέσηΕπιθετικός
Ομάδες νέων
Αθηναϊκός
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1929-1935Άρης Θεσσαλονίκης
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1930-1932Ελλάδα6(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Αργύρης (Τζανής) Αργυριάδης ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, γεννημένος το 1912, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός και έγινε γνωστός με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.

Καριέρα ποδοσφαιριστή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συλλογικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αργυριάδης αγωνιζόταν ως αριστερό εξτρέμ και μεταγράφηκε στον Άρη από τον Αθηναϊκό, στις αρχές του 1929. Για πρώτη φορά αγωνίστηκε με την ομάδα των "κίτρινων" στον διεθνή φιλικό αγώνα τους με την Πεστερζέμπετ Χόζους από την Ουγγαρία, στις 6 Μαΐου 1929. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις του σε τουρνουά με τις ομάδες του Ολυμπιακού και του Εθνικού, το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Λόγω μιας παρατυπίας στη μεταγραφή του από τον Αθηναϊκό, η ΕΠΟ τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών από επίσημους αγώνες. Τη σεζόν 1929-30, κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με τον Άρη, παίζοντας σε τέσσερις αγώνες και πετυχαίνοντας το πρώτο του επίσημο τέρμα στη νίκη με 2-11 κατά του Μακεδονικού, στις 2 Μαΐου 1930. Ο Αργυριάδης συμμετείχε και στους τέσσερις αγώνες της τελικής φάσης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Από τη σεζόν 1930-31, έγινε βασικό στέλεχος της επιθετικής γραμμής του Άρη, δημιουργώντας πολλά γκολ τα οποία μετουσίωσαν οι Αγγελάκης και Κίτσος. Ένας από τους καλύτερους αγώνες του, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 1931, όταν για το πρωτάθλημα Ελλάδος πέτυχε δύο τέρματα στην εκτός έδρας ισοπαλία του Άρη με τον Παναθηναϊκό με 4-4.

Την επόμενη χρονιά, ο Αργυριάδης συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της μακεδονικής ομάδας και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, Ελλάδος, όπως και φιναλίστ του πρώτου κυπέλλου Ελλάδος. Αγωνίστηκε μέχρι τη σεζόν 1934-35, συντελώντας περισσότερο στον δημιουργικό, παρά στον εκτελεστικό τομέα.

Στην Εθνική Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αργυριάδης αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος έξι φορές. Η πρώτη του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε για το πρώτο βαλκανικό Κύπελλο του 1930, όπου στις 7 Δεκεμβρίου η ελληνική ομάδα νίκησε με 6-1 την αντίστοιχη βουλγαρική. Επανήλθε στην εθνική ομάδα έναν χρόνο αργότερα, παίζοντας εναντίον της Ρουμανίας, όπου ηττήθηκε με 2-4, στις 27 Μαρτίου 1932 όπου η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Βουλγαρία με 1-2 σε φιλικό αγώνα, στη συντριβή της ελληνικής ομάδας με 7-1 στο Βελιγράδι από την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στις 26 Ιουνίου 1932 για το δεύτερο βαλκανικό κύπελλο, δύο ημέρες αργότερα στην ήττα από τη Ρουμανία με 3-0 και έκλεισε την παρουσία του με την εθνική ομάδα στις 2 Ιουλίου 1932 στο Βελιγράδι, όπου η Βουλγαρία νίκησε την Ελλάδα με 3-0.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]