Απόστολος Ματθαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ματθαίος ο Τελώνης
Απόστολος, Ευαγγελιστής, Άγιος
Γέννηση
Γαλιλαία
Εορτασμός 16 Νοεμβρίου

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ένας από τους αποστόλους, μαθητής του Ιησού Χριστού. Καταγόταν από την Γαλιλαία και εργαζόταν ως τελώνης, δηλ. φοροεισπράκτορας. Κάποια ημέρα που ο Ιησούς περνούσε από την Καπερναούμ, όπου ο Ματθαίος κατοικούσε, τον είδε και γνωρίζοντας την εσωτερική του ψυχή του ζήτησε να Τον ακολουθήσει. Ο Ματθαίος χωρίς δεύτερη σκέψη άφησε την εργασία του και από τότε ήταν δίπλα Του.

Η πορεία του Αποστόλου Ματθαίου ήταν μεγάλη αφού κήρυττε για δώδεκα χρόνια μετά την Πεντηκοστή στην Παλαιστίνη και έπειτα κήρυξε σε άλλα έθνη για την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Απόστολος Ματθαίος είναι ο συγγραφέας του φερόμενου πρώτου Ευαγγελίου που φέρει και το όνομά του.

Οι 12 Απόστολοι
Last Supper by Theophanes the Cretan.jpg

Πέτρος
Ανδρέας
Ιάκωβος
Ιωάννης
Φίλιππος
Βαρθολομαίος
Θωμάς
Ματθαίος
Ιάκωβος ο Μικρός
Ιούδας
Σίμων
(Ιούδας Ισκαριώτης)
Ματθίας

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση του Ματθαίου. Αν και μεταγενέστερες παραδόσεις μιλούν για μαρτυρικό θάνατο στην πυρά ή εκτέλεση με ξίφος, η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή του Ηρακλείωνα την οποία παραθέτει ο Κλήμης Αλεξανδρείας και αναφέρει ότι ο Ματθαίος πέθανε από φυσικό θάνατο[1].

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου. Θεωρείται άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

Αγιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος

Η αγιογράφηση του Ευαγγελιστή Ματθαίου, όπως και των άλλων τριών ευαγγελιστών, φέρεται σ΄ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κόγχες που δημιουργούνται στη βάση των τεσσάρων τόξων επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλος των εκκλησιών.

Απολυτίκιο Ματθαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Απόστολε Άγιε και Ευαγγελιστά Ματθαίε,
πρέσβευε των ελεήμονι Θεώ,
ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη
ταις ψυχαίς ημών".

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στρωματείς 4.9

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σ.Αγουρίδη,Ο Ματθαίος ως θεολόγος της εκκλησίας των ημερών του ΔΕΛΤΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ τομ.13ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ(Ιανουάριος -Ιούλιος1993),σελ5-18

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]