Απόλλων Καλαμαριάς (χειροσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα χειροσφαίρισης ανδρών του Μ.Γ.Σ. Απόλλωνα Καλαμαριάς. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Μ.Γ.Σ. Απόλλων Καλαμαριάς.
Ενεργά τμήματα του
Μ.Γ.Σ.Κ. Απόλλων
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών) Χάντμπολ (Ανδρών)
Στίβος Τέννις Πινγκ-πονγκ
Κολύμβηση Πυγμαχία Άρση Βαρών

Ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς ο Απόλλων[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Καλαμαριά. Ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1926 από μία παρέα Ποντίων, για τους οποίους αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Τα επίσημα χρώματα του είναι το μαύρο και το κόκκινο. Στο έμβλημα του απεικονίζεται ο θεός της μουσικής, των τεχνών και του φωτός, Απόλλων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα χειροσφαίρισης ανδρών του συλλόγου ιδρύθηκε το 1986, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Ε.Σ.Χ.Θ.[2]

Η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-03 επέτρεψε στο σύλλογο να ανέλθει στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής χειροσφαίρισης.[3] Ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία μέχρι το 2008-09, οπότε και κατετάγη τελευταίος με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του.[3]

Το καλοκαίρι του 2009, παρά το γεγονός ότι το τμήμα είχε δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Απόστολος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την οριστική διάλυση του τμήματος, καθώς οικονομικές δυσχέρειες επέβαλλαν το να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση άλλων τμημάτων και κυρίως του ποδοσφαιρικού.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2024. 
  2. «Σωματεία Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης» Αρχειοθετήθηκε 2012-01-09 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος της Ε.Σ.Χ.Θ.
  3. 3,0 3,1 «Στατιστικά Ομάδων - Βαθμολογία» Αρχειοθετήθηκε 2004-01-03 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος της Ο.Χ.Ε.
  4. «Αποσύρεται ο Απόλλωνας Καλαμαριάς» Αρχειοθετήθηκε 2011-09-22 στο Wayback Machine., άρθρο στο ιστολόγιο Greek Handball, 22 Ιουλίου 2009.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Απόλλων Καλαμαριάς, Συλλογικό: Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, τόμος 2, εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη, 2007, σελ.28-35

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]