Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο
ΣυγγραφέαςΜάο Τσετούνγκ
ΕπιμελητήςPeople's Liberation Army Daily
Τίτλος毛主席语录
ΓλώσσαΚινεζικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1964
ΘέμαΜαοϊσμός
LC ClassOL345423W
LΤ ID52558
BL Class94341
Πρώτη έκδοσηPeople's Publishing House
People's Liberation Army General Political Department
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Κορίτσι που κρατά τα αποφθέγματα του προέδρου Μάο (1968)

Το βιβλίο Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο (Κιν. 毛主席语录), γνωστό στη Δύση ως Κόκκινο Βιβλιαράκι (ή, Βιβλίο) και κατά την Πολιτιστική Επανάσταση ως Κόκκινο Βιβλίο-Θησαυρός, άρχισε να εκδίδεται από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Απρίλιο του 1964. Περιέχει τις ιδεολογικές θέσεις του τότε Κινέζου Προέδρου Μάο Τσετούνγκ, οι οποίες επηρέασαν βαθιά τη μαρξιστική σκέψη της εποχής του, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Θεωρείται το δεύτερο σε κυκλοφορία βιβλίο σε όλη την ιστορία, μετά την Αγία Γραφή.[1] Η έκδοση του βιβλίου σε μέγεθος τσέπης αποσκοπούσε στην ευχρηστία του και συνέβαλε στη ραγδαία διάδοσή του στον κινεζικό λαό.

Σκοπός της έκδοσής του ήταν η μεταμόρφωση της κινεζικής κοινωνίας με βάση τα κομμουνιστικά ιδεώδη υπό το πρίσμα της ιδεολογικής αντίληψης του Μάο. Κατά τη διάρκεια την Πολιτιστικής Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε το 1966, απαιτούνταν η ανάγνωσή του τόσο στα σχολεία όσο και στους χώρους εργασίας. Όμως, μετά το τέλος της Επανάστασης και την ανάληψη της κεντρικής εξουσίας από τον Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, η σπουδαιότητα που αποδιδόταν στο πρόσωπο και το Βιβλίο του Μάο άρχισε να φθίνει και να θεωρείται δείγμα αριστερής απόκλισης και προσωπολατρείας.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν από 900 εκατομμύρια (Guardian on-line) εώς 5 ή 6,5 δισεκατομμύρια αντίτυπα (CHINASCOPE Magazine, Σεπτέμβριος 2005· Zhengyuan Fu, Autocratic Tradition and Chinese Politics, 1993, σ. 186)

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]