Αποστόλης Τότσικας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποστόλης Τότσικας
Γέννηση10  Ιανουαρίου 1983
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών και μοντέλο[1]
ΣύζυγοςΡούλα Ρέβη (από 2014)
ΓονείςΓιάννης Τότσικας
ΑδέλφιαΘανάσης Τότσικας
Σημαντικά έργαΟι τσιμπάει, Τα παιδιά της Νιόβης, 504 χλμ. βόρεια της Αθήνας, 10η εντολή, Μόνη εξ αμελείας, Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα, Μαζί σου, Υπέροχα πλάσματα, Το κλειδί του παραδείσου, Ο πόλεμος των άστρων, Η γενιά των 592 ευρώ, Πίσω στο Σπίτι, Μπρούσκο, Από την αρχή, Παρθένα Ζωή, Για πάντα παιδιά, MadWalk - The Fashion Music Project, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (6ος κύκλος), Έλα στη θέση μου, Μόλις Χθες, Η Γη της Ελιάς και Ηλέκτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αποστόλης Τότσικας (10 Ιανουαρίου 1983) είναι Έλληνας ηθοποιός. Έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο του στην σειρά Τα παιδιά της Νιόβης . Έγινε περισσότερο γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό από το ρόλο του στη δραματική σειρά του Mega Channel με τον τίτλο Μαζί σου, την περίοδο 2006 - 2007.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι γιος του γνωστού ηθοποιού Γιάννη Τότσικα και κατάγεται από τη Νίκαια της Λάρισας. Μετακόμισε με τους γονείς του και τον αδελφό του Θανάση σε μικρή ηλικία στο Βόλο όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια και φοίτησε μέχρι το Λύκειο. Μόλις τέλειωσε το σχολείο επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Εκεί φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από όπου αποφοίτησε το 2003.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το που αποφοίτησε έκανε την πρώτη του δουλειά ως ηθοποιός το 2003, αφού συμμετείχε στη μεταγλώττιση της ταινίας κινουμένων σχεδίων με τίτλο Ο Αδελφός μου ο Αρκούδος, με το ρόλο του Κενάι σειρά Οι τσιμπάε ,Μόνη εξ αμελείας Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα , Από την αρχή , MadWalk - The Fashion Music Project ,Μην αρχίζεις τη μουρμούρα

Συνέχισε με κινηματογράφο και έτσι το 2004 έπαιξε σε 2 ταινίες: Το τέλος του χρόνου σε σκηνοθεσία του αδελφού του, Θανάση Τότσικα και στην ταινία Νύφες, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, όπου και ενσάρκωσε το Νικόλα. Όσον αφορά την τηλεόραση εκείνη τη χρονιά, έπαιξε στο επεισόδιο της 10ης εντολή Το όρος του Κρόνου, στη συνέχεια στη σατιρική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου 10 Μικροί Μήτσοι και στα Τα παιδιά της Νιόβης. Στο θέατρο συμμετείχε στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη στην Επίδαυρο στο χορό όπως και στον Ήχο του όπλου.

Η πορεία του στο χώρο συνεχίστηκε και το 2005, όπου ήρθαν πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Αρχικά η μικρού μήκους ταινία του αδελφού του ΕΧΙΤ όπως και στη συνέχεια σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Γιο του φύλακα του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου αλλά και στην Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο. Η τηλεόραση δεν τον απασχόλησε ιδιαίτερα εκείνη τη χρονιά, αφού περιορίστηκε στη συμμετοχή του στο σίριαλ του Αλέξανδρου Πανταζούδη 504 χλμ βόρεια της Αθήνας. Η δουλειά του στην τηλεόραση συνεχίστηκε με την επανασυμμετοχή του στην σειρά Η 10η εντολή στο επεισόδιο Καθ' οδόν αυτή τη φορά, ενώ ανοίχτηκε ακόμα περισσότερο στο θέατρο, όπου πρωταγωνιστούσε στην παράσταση του Αντώνη Καφετζόπουλου Αμερικάνικος Βούβαλος, αλλά και στον κινηματογράφο στην ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Γεράρδη Η φυγή.

Το 2007 εμφανίζεται στην τηλεόραση με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που θα τον κάνει ευρέως γνωστό, αυτόν του Άρη στην κοινωνική σειρά του Αλέξανδρου Πανταζούδη Μαζί σου. Με το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν 2006 - 2007, τιμάται με το ρόλο του Ορέστη στην Ηλέκτρα του Πέτερ Στάιν. Η περιοδεία της παράστασης στην Αμερική και σε άλλα μέρη του εξωτερικού τον βοήθησε ιδιαίτερα για ένα καλό άνοιγμα στη διεθνή του καριέρα.

Αργότερα εμφανίστηκε και στην κωμική σειρά του Alpha "Υπέροχα πλάσματα", ως γκεστ σταρ στο ρόλο ενός νεαρού delivery boy τον οποίο και ερωτεύεται το Μιτσάκι (Μυρτώ Αλικάκη). Ο Αποστόλης υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα κατά την περίοδο 2007-08.

Κατά τη σεζόν του 2008-09 εμφανίστηκε στη δραματική σειρά μυστηρίου "Το κλειδί του παραδείσου" με την Ζέτα Μακρυπούλια και το Σπύρο Παπαδόπουλο που προβλήθηκε από τον ANT1. Το 2009 επιστρέφει στην θεατρική σκηνή του «Τόπος αλλού» και στο έργο «59 σερβίτσια μόνο» του Ali Taylor. Εκεί, υποδυόταν έναν φυλακισμένο, τον Άαρον. Το 2010 καλείται για guest στον «Πόλεμο των άστρων» μαζί με την Ιωάννα Πηλιχού, ενώ το 2011 κάνει ένα «πέρασμα» και από την «Γενιά των 592 ευρώ». Το καλοκαίρι του 2010 τον συναντάμε στο Αρχαίο θέατρο της Περγάμου, στην Τουρκία, αλλά και στων Δελφών, στον ρόλο ενός προφήτη, για το έργο «Προμηθέας Δεσμώτη». Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης Μάριο Φραγκούλη, την Αντιγόνη Βαλάκου και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, ενώ απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές. Τον χειμώνα του 2011 πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Εκεί υποδύθηκε τον «Peter» και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Τη σεζόν 2011-2012 τον απολαύσαμε για περισσότερο καιρό, σε έναν αμιγώς κωμικό ρόλο. Πρόκειται για τον «Δημήτρη Ακίνδυνο» της επιτυχημένης σειράς του MEGA «Πίσω στο σπίτι». Στην συγκεκριμένη σειρά συνεργάζεται με τον Θοδωρή Αθερίδη, τον οποίο και παρακολουθούσε μικρός όταν συνεργαζόταν με τον πατέρα του, αλλά και την Μαρία Καβογιάννη. Παράλληλα, στο θέατρο υποδύεται έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο, αυτόν του..κωμικού Κόμη Δράκουλα στην παράσταση "Τερατώδη προβλήματα". Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε στην μικρού μήκους ταινία "Τσέλσι-Μπαρτσελόνα" όπου στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας το 2012 απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Τον χειμώνα του 2012 βρέθηκε στην υπερπαραγωγή του Εθνικού θεάτρου "Οδύσσεια" σε σκηνοθεσία του Robert Wilson και σε συμπαραγωγή με το ιστορικό "Piccolo Teatro" του Μιλάνου. Η "Οδύσσεια" ταξίδεψε στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2013 για 4 εβδομάδες και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από το κοινό και όχι μόνο.

Μπρούσκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σεζόν 2013-2017 τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί στη νέα καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 "Μπρούσκο", στον ρόλο του "Σήφη". Πρόκειται για μια ελληνοκυπριακή παραγωγή, γυρισμένη στα όμορφα Χανιά της Κρήτης και την Κύπρο. Το «ΜΠΡΟΥΣΚΟ» παρουσιάζει μια ρομαντική, αλλά και παθιασμένη ερωτική ιστορία που θα μπορούσε να έχει ως βάση τη διαχρονική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Πρόκειται για μία σύγχρονη διασκευή του αρχέτυπου μύθου, που αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα.

Συμπρωταγωνιστές του είναι ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης, η Εβελίνα Παπούλια, η νεαρή Ελένη Βαϊτσου, η Φιόνα Γεωργιάδη, ο Κούλλης Νικολάου, ο Αντώνης Καρυστινός, η Τζόυς Ευείδη κ.ά.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται και σε Βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία και η Βοσνία, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα το "Μπρούσκο" άνοιξε τα φτερά του και εκτός Ευρώπης, αφού προβάλλεται ήδη στο Ντουμπάι και σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό, η Αργεντινή κ.ά.

Θέατρο / Κινηματογράφος / Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεατρικά, ο Αποστόλης ενσάρκωσε τον Βαλεντίν Αρέγκι στην παράσταση "Το φιλί της γυναίκας αράχνης", σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο 104 και απέσπασε αμέσως τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Τον χειμώνα του 2015 πρωταγωνίστησε σε δυο από τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές στο Παλλάς, στον "Κύκλο με την κιμωλία" (Μάρτιος - Μάιος 2015) σε σκηνοθεσία Κων/νου Μαρκουλάκη και στο θρυλικό μιούζικαλ "Billy Elliot" (Οκτώβριος 2015 - Ιανουάριος 2016) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, ενσαρκώνοντας τον Tony, τον αδερφό του Billy και αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Επίσης, έχει πρωταγωνιστήσει μαζί με την Άννα Βίσση στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού Τυραννιέμαι το 2012 , στο βιντεοκλίπ των Snob, "TV Star", του οποίου την σκηνοθεσία ανέλαβε ο αδελφός του, Θανάσης Τότσικας, και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Κάτι πήγε στραβά" που ερμηνεύουν οι RadioAct με την Demy. Πρόκειται για το soundtrack της πρώτης ελληνικής action thriller ταινίας "Short Fuse" στην οποία πρωταγωνιστεί και κλέβει τις εντυπώσεις. Η ταινία (παραγωγή 1821 Media / Terry Dougas & Paris Kasidokostas) γυρίστηκε το 2013, έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες τον Απρίλιο του 2016 και προβλήθηκε στο Los Angeles Greek Film Festival δυο μήνες αργότερα.

Εκτός από την πρεμιέρα του "Short Fuse", το 2016 βρίσκει τον Αποστόλη να πρωταγωνιστεί και στην πολυαναμενόμενη κωμωδία της χρονιάς "The Bachelor" η οποία βγήκε στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2016. Μαζί του συμπρωταγωνιστούν και οι Γιάννης Τσιμιτσέλης, Νίκος Βουρλιώτης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Γιάννης Ζουγανέλης και αρκετοί ακόμα Έλληνες ηθοποιοί.

Στις αρχές του 2017 και ενώ η τηλεοπτική σειρά "Μπρούσκο" συνεχίζεται για 4η και τελευταία σεζόν, ο Αποστόλης πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση "Πνεύμονες - Lungs" του Duncan Macmillan μαζί με την Βάσω Καβαλιεράτου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Η παράσταση ανέβηκε για δυο εβδομάδες και στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης, πρωταγωνίστισε στην ταινία της LACTA "Από την Αρχή" με την Έλλη Τρίγγου, σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη και σενάριο Μυρτώ Κοντοβά.

Την σεζόν 2017-2018 πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 "Παρθένα Ζωή" (Χουάνα η Παρθένα) η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στα νεανικά κοινά και απέκτησε πολλούς φανς. Ταυτόχρονα βρέθηκε επί σκηνής για πρώτη φορά με τη Ζέτα Μακρυπούλια στην παράσταση "Ιδιωτικές ζωές" στο θέατρο Γκλόρια σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη.

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμική σειρά του OPEN Beyond "Για πάντα παιδιά" μαζί με τον Νίκο Πουρσανίδη και τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη, ενώ συναντά και πάλι την Τζένη Θεωνά η οποία υποδύεται την κοπέλα του. Θεατρικά, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή του Tempus Verum - Εν Αθήναις και τους σαρωτικούς "Πνεύμονες" οι οποίοι συνεχίζουν την τεράστια επιτυχία τους για 3η χρονιά.

Από το 2019 - 2020 & 2020 - 2021 έπαιξε στις 2 τελευταίες σεζόν της σειράς Έλα στη θέση μου. στο Alpha TV στο ρόλο ως Μάρκος Ηλιάδης-Σοφοκλέους

Τη σεζόν 2021 - 2022 πρωταγωνιστεί στην σειρά Μόλις χθες. στο ΣΚΑΪ στο ρόλο ως Μιχάλης Γαζής

Τη σεζόν 2022 πρωταγωνιστεί στην σειρά Η Γη Της Ελιάς στο Mega στο ρόλο ως Σωκράτης Δρακόπουλος

Τη σεζόν 2023-2024 σειρά Ηλέκτρα στο ΕΡΤ1 στο ρόλο ως Παύλος Φιλίππου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.