Αποκάλυψις (μουσικό σχήμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποκάλυψις
ΠροέλευσηΚερατσίνι, Πειραιάς
Μουσικά είδηΕλληνικό Hip Hop
Παρουσία1995-παρόν
ΜέληΔημήτρης Κουντούρης
Νικήτας Μακαρώνας
Ιστότοπος
apokalypsis.bandcamp.com

Οι Αποκάλυψις είναι ελληνικό hip-hop μουσικό σχήμα που ξεκίνησε στο Κερατσίνι στις αρχές του 1995. Έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους και σήμερα αποτελείται από τους Δημήτρη Κουντούρη και Νικήτα Μακαρώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 1995 στο Κερατσίνι, οι γείτονες, παιδικοί φίλοι και μετέπειτα συμμαθητές Δημήτρης Κουντούρης, Νικήτας Μακαρώνας και Κώστας Καγιάβης αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη δημιουργία rap συνθέσεων επηρεασμένοι από την οικουμενικότητα της συγκεκριμένης έκφρασης μέσω μουσικής, τη μορφή, το ύφος καθώς και το νόημα του rap στίχου εκείνη την εποχή, που ήταν για αυτούς στην απαρχή της κορύφωσής της. Με το Κερατσίνι να είναι μια βιομηχανική και παραθαλάσσια πόλη, στην περιοχή του Πειραιά, απαρτιζόμενη από συνοικίες προσφύγων της δεκαετίας του 1930 και του 1950, το κοινωνικό περιβάλλον που τους εξέθρεψε δεν είχε για αυτούς τίποτα να ζηλέψει από τις συνοικίες των ghetto της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες ή της Μασσαλίας. Μετά από μια περίοδο πειραματισμών το σχήμα συγκροτείται σαφέστερα και αρχίζει να μορφοποιεί τους πειραματισμούς αυτούς, προσδιορίζοντας και τις μουσικές του φόρμες στα τέλη του 1996. Τότε το σχήμα απέκτησε το τωρινό του όνομα, Αποκάλυψις, "ένα νοηματικό παρα–λογο–παίγνιο σε σχέση με το τι πιστεύουμε, προσδοκούμε ή φοβόμαστε".

Το 1997 ξεκινούν οι εμφανίσεις στο κοινό μέσω εκδηλώσεων σχολών, πάρτι και τοπικά φεστιβάλ. Στις πρώτες μέρες του επόμενου χρόνου οι Αποκάλυψις ηχογραφούν ένα demo τεσσάρων τραγουδιών και ξεκινούν μια προσέγγιση των δισκογραφικών εταιρειών. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έρχονται σε συμφωνία με τον Θάνο Φουργιώτη της Ankh productions. Άμεσα ξεκινά και η ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ στο studio Praxis με ηχολήπτη τον Λάμπρο Σφυρή. Η ολοκλήρωσή του Ήτανε γραμμένο έρχεται τον Οκτώβριο του 1998, και το πρώτο άλμπουμ του σχήματος κυκλοφορεί τον Φλεβάρη του 1999.

Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, οι εμφανίσεις τους στις μουσικές σκηνές γίνονται συχνότερες. Αυτή την περίοδο αποχωρεί από το σχήμα ο Κώστας Καγιάβης και οι Δημήτρης Κουντούρης, Νικήτας Μακαρώνας μένουν μόνοι. Τον Απρίλη του 2000 ανανεώνεται η συνεργασία με τον Θάνο Φουργιώτη και την Ankh productions και τον Ιούνιο ξεκινάει η ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ. Παράλληλα με τις εργασίες στο studio το group εκείνο το καλοκαίρι συμμετέχει σε πανελλήνια φεστιβάλ σχετικά με την Hip Hop κουλτούρα και τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το έργο των ηχογραφήσεων – με τον Αντρέα Βαϊτούδη αυτή τη φορά ως ηχολήπτη – ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Το δεύτερο άλμπουμ του σχήματος με τον τίτλο Σαμάντχι κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2001.

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του Σαμάντχι οι υποχρεώσεις του group αναγκαστικά περιορίζονται για ενάμισι χρόνο λόγω της σχεδόν παράλληλης στρατιωτικής θητείας των μελών του με μόνη δραστηριότητα την μουσική επένδυση μέρους της διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας TELESTET στα μέσα του 2002.

Από τις αρχές του 2003 τα μέλη τελειώνουν τη θητεία τους και επανέρχονται στη σύνθεση καινούργιων ήχων και στίχων. Ξεκινούν ξανά ζωντανές εμφανίσεις και παράλληλα επιμελούνται το μουσικό υλικό συνεργατών τους. Την επόμενη χρονιά (2004) δημιουργούν και ανεβάζουν την επίσημη ιστοσελίδα τους (apokalypsis.gr) στο διαδίκτυο. Το φθινόπωρο κυκλοφορεί η συλλογή Nu Hop υπό την αιγίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Planet, με συμμετοχές ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, στην οποία εμπεριέχεται το κομμάτι Όσο τίποτα στον κόσμο. Την ίδια περίοδο ηχογραφούν ένα καινούργιο τραγούδι και επιμελούνται τη συλλογή HIP HOP CULTURE του Άρη Λεούση και του Atlantis FM. Αρχές του χειμώνα ξεκινούν οι ηχογραφήσεις του 3ου τους album.

Το τρίτο άλμπουμ των Αποκάλυψις κυκλοφόρησε μέσω του δικου τους label Πηγή Soundpieces τον Νοέμβριο του 2005 με τίτλο Το τέλος ήρθε νωρίτερα, δίσκο με τον οποίο θέλησαν κινηθούν σε πιο έντεχνες συνθέσεις και να κάνουν τον έμμετρο λόγο τους ποιητικό και συναισθηματικό, διατηρώντας τον ταυτόχρονα αιχμηρό και πολιτικό. Πριν από την κυκλοφορία του δίσκου το σχήμα δημοσίευσε το τραγούδι Η γη του μαλάκα μέσω της γνωστής ιστοσελίδας Download.com φτάνοντας έτσι και στο ακροατήριο των Η.Π.Α.. Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποιείται και για την συμμετοχή στη συλλογή «ΡΑΠ» του Atlantis FM που κυκλοφόρησε στα τέλη του ίδιου χρόνου.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Album[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2006: Hip-Hop / Atlantis FM
  • 2005: Hip-Hop Culture / Atlantis FM
  • 2004: Nu Hop / Evnus
  • 2001: Digital Action 2001 / ΑΚΜΗ

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]