Απασχόληση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Απασχόληση είναι η επίσημη ονομασία της μισθωτής εργασίας[1]. Αποτελεί δηλαδή σύμβαση μεταξύ δύο μερών, του εργοδότη και του εργαζόμενου. Οι σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας, το καθεστώς συνδικαλιστικών οργανώσεων και ελευθεριών τους, και γενικά οι κανόνες που εφαρμόζονται στην παροχή εξαρτημένης εργασίας ρυθμίζονται από το εργατικό δίκαιο.

Εκτός από τον κλάδο του δικαίου η έννοια της απασχόλησης μελετάται επίσης από την οικονομική επιστήμη. Για παράδειγμα εξετάζονται οι συνθήκες που ευνοούν την αύξηση ή μείωση της απασχόλησης και μείωση ή αύξηση, αντίστοιχα, της ανεργίας.

Βεβαίως, υπάρχει η περίπτωση το άτομο να ασκεί εργασία η οποία δεν έχει επισήμως καταγραφεί και το προϊόν (ως εκ τούτου και τα εισοδήματα από την αμοιβή) της οποίας είναι αδήλωτα. Σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω άτομο ασκεί μαύρη εργασία και δεν καταγράφεται επισήμως ως απασχολούμενο.

Το ποσοστό απασχόλησης είναι ο αριθμός των απασχολούμενων διαιρούμενος με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έλεγχος από τον εργοδότη και τη διοίκηση σε έναν οργανισμό πραγματοποιείται σε πολλά επίπεδα και έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο προσωπικό όσο και στην παραγωγικότητα, ενώ ο έλεγχος αποτελεί θεμελιώδη σύνδεσμο μεταξύ των επιθυμητών αποτελεσμάτων και των πραγματικών διαδικασιών[2][3].

Απόκτηση/απασχόληση εργατικού δυναμικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι εργοδότες βρίσκουν εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι βρίσκουν εργοδότες, είναι οι καταχωρίσεις θέσεων εργασίας σε εφημερίδες (μέσω αγγελίας) και οι διαδικτυακές, που ονομάζονται επίσης πίνακες ευρέσεως εργασίας[4][5]. Οι εργοδότες και οι αναζητούντες εργασία βρίσκουν συχνά ο ένας τον άλλον μέσω επαγγελματιών συμβούλων προσλήψεων, οι οποίοι λαμβάνουν προμήθεια από τον εργοδότη για την εξεύρεση, τον έλεγχο και την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία πρόσληψης είναι η επαλήθευση της απασχόλησης, όπου τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού ελέγχουν το ιστορικό απασχόλησης ενός υποψηφίου για να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς[6][7]. Η αξιολόγηση διαφορετικών εργαζομένων μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαφορετικές μεθόδους ανάλυσης των δεξιοτήτων τους για να μετρήσετε τα ταλέντα τους σε έναν συγκεκριμένο τομέα μέσω αξιολογήσεων. Ο εργοδότης και ο δυνητικός εργαζόμενος κάνουν συνήθως ένα επιπλέον βήμα γνωριμίας κατά τη διαδικασία της συνέντευξης εργασίας.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάρτιση και ανάπτυξη αναφέρεται στις προσπάθειες του εργοδότη να εφοδιάσει έναν νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο με τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνει τη δουλειά του και να τον βοηθήσει να αναπτυχθεί μέσα στον οργανισμό. Το κατάλληλο επίπεδο κατάρτισης και ανάπτυξης συμβάλλει στη βελτίωση της εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων[8].

Αποδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αμοιβής των εργαζομένων, όπως ωρομίσθιο, αμοιβή με το κομμάτι, ετήσιος μισθός ή φιλοδωρήματα (το τελευταίο συχνά συνδυάζεται με άλλη μορφή αμοιβής)[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λεξικό κοινής νεοελληνικής ΙΝΣΑΠΘ
  2. «Planning, Organizing, Leading, and Controlling». open.lib.umn.edu. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «The Levels of Management». www.managementstudyhq.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Top 13 Best Places To Find Jobs or Start Your Career in 2023». www.entrepreneur.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «How To Find Jobs In 2024: Ways to Find a New Job». www.knowledgehut.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «What Is Employment Verification?». www.business.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. «Pre-Employment Screening». blog.getsmileapi.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «The Law of the Labour Market» (PDF). moglen.law.columbia.edu. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. «How To Pay Employees: The Complete Guide». www.forbes.com. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]