Απάμα (κόρη Σπιταμένη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απάμα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀπάμα (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣέλευκος Α΄ Νικάτωρ
ΤέκναΑντίοχος Α΄ Σωτήρ[1]
Αχαιός
ΓονείςΣπιταμένης και d:Q125131848
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Η Απάμα ήταν μια πριγκίπισσα των Περσών που έζησε την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε την εκστρατεία του στην Ανατολή. Ήταν κόρη του Σπιταμένη της Σογδιανής, ηγεμόνα της Βακτρίας και τελευταίου Πέρση ηγεμόνα που πολέμησε ενάντια στο Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο Αλέξανδρος, ολοκληρώνοντας τις κατακτήσεις του διέταξε μια σειρά διπλωματικών γάμων, βάσει των οποίων οι στρατηγοί του ενώθηκαν με κόρες Περσών ευγενών για την ενδυνάμωση των δεσμών Μακεδόνων και γηγενών λαών των κατακτημένων εδαφών. Σε έναν ομαδικό γάμο στα Σούσα το 324 π.Χ., την ίδια μέρα που ο Αλέξανδρος πανηγύριζε τους δικούς του γάμους, ο στρατηγός του Σέλευκος, κατόπιν ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών στη Συρία με την επωνυμία Σέλευκος Α’ Νικάτωρ, νυμφεύθηκε την Απάμα. Από όλους τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου, ο Σέλευκος ήταν ο μόνος που δεν απομάκρυνε τη σύζυγό του μετά το θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά το 323 π.Χ.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους: τον Αντίοχο (324–261 π.Χ.) που διαδέχτηκε τον πατέρα του στη βασιλεία το 281 π.Χ. με το όνομα Αντίοχος Α’ Σωτήρ, και τον Αχαιό που γεννήθηκε το 320 π.Χ. στη Συρία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]