Αντρέα Υψηλάντη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέα Υψηλάντη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Andrea Ypsilanti (Γερμανικά)
Γέννηση8  Απριλίου 1957[1][2]
Ρύσελσχαϊμ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αεροσυνοδός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒουλευτής του Κοινοβουλίου της Έσσης
Ιστότοπος
www.andrea-ypsilanti.de
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αντρέα Υψηλάντη (γενν. 8 Απριλίου 1957 στο Ρίσελσχάιμ; το γένος Dill) είναι Γερμανίδα πολιτικός. Έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης το 2008. Είναι μέλος της βουλής της Έσσης και αρχηγός του κόμματος της SPD της Έσσης από τον Μάρτιο του 2003.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρίσελσχάιμ. Ο πατέρας της ήταν εργάτης στο εργοστάσιο της Opel. Η Αντρέα μετά την σχολική εκπαίδευση εργάστηκε ως γραμματέας, και αργότερα ως αεροσυνοδός στην Lufthansa.

Μετά το γάμο της με έναν Έλληνα και τον χωρισμό διατήρησε το όνομα του πρώην συζύγου της.

Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στην Φρανκφούρτη, πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγική και πήρε δίπλωμα παιδαγωγικής το 1992.

Οι εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης του 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συνέδριο του κόμματος της SPD εξέλεξε την Υψηλάντη ως υποψήφιο του κόμματος για τις εκλογές, ενώ εσωκομματικός αντίπαλός της ήταν ο Γιούργκεν Βάλτερ.[3]

Οι εκλογές του κρατιδίου της Έσσης που ακολούθησαν στις 27 Ιανουαρίου του 2008 ήταν αποτυχημένες. Επειδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο συνάδελφός της ο Βόλφγκανγκ Κλέμεντ κατηγόρησε την πολιτική της, η SPD αύξησε μεν το ποσοστό της εν σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε ούτε να βγει πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά ούτε και να αποκτήσει την πλειοψηφία σε συμμαχία με άλλα κόμματα. Ακολούθησε μια εποχή ανισορροπίας, αφού στην ακριβώς ίδια κατάσταση βρέθηκε και το κόμμα της CDU. Έτσι σύμφωνα με το κανονισμό που όριζε το σύνταγμα της Έσσης η CDU συνέχισε να κυβερνάει από την θέση μειοψηφίας.

Η Υψηλάντη προσπάθησε δύο φορές να σχηματίσει συμμαχία μειοψηφίας με το κόμμα των Πράσινων και με την υποστήριξη του κόμματος των αριστερών.[4] Απέτυχε όμως και τις δύο φορές λόγω εσωκομματικής αντίδρασης και εγκατέλειψε τελικά την προσπάθειά της αυτή στις 3 Νοεμβρίου του 2008. Στις εκλογές που επαναλήφθηκαν στις 18 Ιανουαρίου του 2009 η Αντρέα Υψηλάντη έλαβε μέρος ως βουλευτίνα,[5] και παραιτήθηκε από την θέση του αρχηγού κόμματος το ίδιο βράδυ των εκλογών.[6]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. ypsilanti-andrea.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000024439. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. vorwärtsHESSEN. Informationen des SPD-Landesverbandes und der SPD-Fraktion Hessen. Dezember 2006 / Januar 2007 (PDF Αρχειοθετήθηκε 2007-09-27 στο Wayback Machine.; 516 KB)Stimmen
  4. „Ypsilanti will Minderheitsregierung“ (Stern.de am 4. März 2008)
  5. Schäfer-Gümbel wird SPD-Spitzenkandidat Αρχειοθετήθηκε 2008-12-03 at Archive.is. Auf: hr-online.de, 8. November 2008.
  6. Spiegel Online: Andrea Ypsilanti tritt zurück vom 18. Januar 2009

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]