Αντρέα Κούσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέα Κούσι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1884[1]
Σκόδρα
Θάνατος1959[1]
Τίρανα
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τεχνών στο Βελιγράδι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Αντρέα Κούσι (Andrea Kushi, 1884 - 1959) ήταν αλβανός ζωγράφος και υπήρξε ένας από τους πιό σημαντικούς εκπροσώπους της αλβανικής ζωγραφικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούσι γεννήθηκε το 1884 στη Σκόδρα. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια και δέχτηκε πρώτες επιρροές από τα έργα του διάσημου αλβανού ζωγράφου Κόλε Ιντρομένο. Στο διάστημα 1912 με 1914 θα σπουδάσει Καλές Τέχνες στο Βελιγράδι, αλλά το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα τον αναγκάσει να διακόψει τις σπουδές. Με το τέλος της σύρραξης ο Κούσι μπόρεσε να συνεχίσει την εκπαίδευση του και το 1920 να πάρει το πτυχίο. Κατόπιν ο Κούσι γύρισε στην Αλβανία και έγινε δάσκαλος καλών τεχνών στο γυμνάσιο του Ελμπασάν και αργότερα των Τιράνων.

Ο Κούσι αφιερώθηκε στην εκπαίδευση νεαρών ζωγράφων. Το 1931, με την μετεγκατάστασή του στα Τίρανα, ξεκίνησε τα πρώτα επίσημα μαθήματα σχεδίου της χώρας. Αυτά είχαν σαν εξέλιξη λίγους μήνες αργότερα την ίδρυση το 1932 της πρώτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αλβανίας (Shkolla e vizatimit). Το διάστημα 1937 με 1943 θα βρει τον καλλιτέχνη στην Κορυτσά όπου θα έρθει σε επαφή και με άλλους ζωγράφους, όπως τον Βάντζους Μίο και τον Φώτο Στάμο. Το 1944 ο Κούσι θα μετακομίσει στο Ελμπασάν, για να καταλήξει τελικά το 1947 στα Τίρανα, όπου και έμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1959.

Ο Αντρέα Κούσι υπήρξε ένας από τους οργανωτές της πρώτης εθνικής έκθεσης καλών τεχνών της Αλβανίας που έλαβε μέρος τον Μάιο του 1931 στο Café Kursal στα Τίρανα. Η έκθεση αυτή είχε τέτοια επιτυχία που ο Κούσι μαζί με άλλους ζωγράφους προχώρησαν στην δημιουργία του σωματείου Φίλοι της κοινωνίας Καλών Τεχνών (Shoqnia Miqt’ e Artit), που σαν στόχο είχε την δημιουργία μιας εθνικής πινακοθήκης.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα του Κούσι αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από προσωπογραφίες και τοπία. Στα πορτραίτα διαφαίνεται ο εσωτερικός κόσμος των χαρακτήρων που συχνά δίνουν την εντύπωση συνεσταλμένων και φοβισμένων προσώπων. Δίχως άλλο αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες της εποχής κατά την οποία ζούσε ο καλλιτέχνης. Από τα γνωστότερα έργα του είναι το Portret vajze (πορτραίτο κοριτσιού) και Bariu me shkop (Βοσκός με μπαστούνι).

Έργα του Κούσι μπορεί να θαυμάσει κανείς στην Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων (Galeria Kombetare e Arteve) και τις πινακοθήκες του Ελμπασάν και της Σκόδρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Benezit Dictionary of Artists» (Αγγλικά) Oxford University Press. 2006. B00102077. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017. ISBN-13 978-0-19-977378-7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]