Αντιόχεια (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το όνομα αυτό έφεραν 16 ασιατικές πόλεις που κτίστηκαν από τον ιδρυτή του κράτους των Σελευκιδών (Βασίλειο της Συρίας) Σέλευκου Α' του Νικάτορα προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου, όπως και ακόμη 12 οι περισσότερες των οποίων είτε κτίσθηκαν είτε μετονομάστηκαν σ΄ αυτό το όνομα υπό του Βασιλέως Αντίοχου Α' του Σωτήρος, διαδόχου του Σέλευκου.

Η περιφανέστερη όλων ήταν η Αντιόχεια η επί Δάφνη (ή επί Ορόντου) γνωστότερη ως Αντιόχεια η Μεγάλη, σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες που το όνομά τους συνοδεύεται από εκείνο της περιοχής. Αυτή η Αντιόχεια κατά τις Σταυροφορίες απετέλεσε ένα από τα τέσερα κράτη στη περιοχή, την Ηγεμονία της Αντιόχειας.

Οι 28 πόλεις που έφεραν το όνομα Αντιόχεια ήταν:

  • Αντιόχεια η Λαμώτιδα.*
  • Αντιόχεια (η Σιττακινή)*


(*) Κατά τους ιστορικούς η Αντιόχεια (του Ίππου) μάλλον πρόκειται περί την ίδια πόλη την Αντιόχεια (της Δεκάπολης), επίσης η Αντιόχεια η Λαμώτιδα για την ίδια την Αντιόχεια (της Ισαύριας), ενώ η Αντιόχεια η Σιττακινή η ίδια η Αντιόχεια η Όπιδα.Begriffsklärung
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.

Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τη σύνδεση για να δείξετε την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.