Αντισεισμικές κατασκευές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αντισεισμικός Σχεδιασμός Κατασκευών (earthquake resistant design of structures), όπως και η Σεισμική Ανάλυση Κατασκευών (seismic analysis of structures) και η Τεχνική Σεισμολογία (engineering seismology), ανήκουν στον κλάδο της Σεισμικής Μηχανικής (Εarthquake Engineering) ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την επίδραση του σεισμού στις κατασκευές Πολιτικών, Μεταλλειολόγων και Γεωτεχνολόγων Μηχανικών. Ειδικότερα, ο Σχεδιασμος Αντισεισμικών Κατασκευών αφορά στη μελέτη της απόκρισης κατασκευών (π.χ. κτηρίων, γεφυρών, φραγμάτων κ.λπ.) κάτω από σεισμική φόρτιση. Κατά κύριο λόγο, είναι κλάδος της επιστήμης πολιτικού μηχανικού .

Οι κύριοι στόχοι του αντισεισμικού σχεδιασμού των κατασκευών είναι:

  • η μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κτηρίων και του εδάφους
Ακρόπολη μετά από τους πολυάριθμους σεισμούς και τα έτη

]

  • η πρόβλεψη των πιθανών συνεπειών ισχυρού σεισμού στη αστική υποδομή σε αστικές περιοχές
  • ο σχεδιασμός, κατασκευή και συντήρηση δομών ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις ισχυρές καταπονήσεις που προκαλεί ο σεισμός, σύμφωνα με τους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς/κώδικες.

Η εφαρμογή του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού, για το σχεδιασμό και κατασκευή των κτηρίων, είναι υποχρεωτική από την νομοθεσία. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο ΕΑΚ 2000 [1] που τροποποιήθηκε από τον ΕΑΚ 2003. Στην Ευρώπη εφαρμόζεται ο Eurocode 8 μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής των Ευρωκωδίκων για σχεδιασμό εργων Πολιτικού Μηχανικού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ορισμένες κινήσεις των επιπτώσεων του σεισμού στην κατασκευή μοντέλων (Λος Άντζελες - Σαν Ντιέγκο).