Αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος (επίσης VVER για το ρωσικό σχέδιο) είναι ένας δεύτερης γενιάς πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό σε υψηλή πίεση σαν ψυκτικό και επιβραδυντή. Η κύρια ψυκτική δεξαμενή βρίσκεται υπό πίεση για να μη βράσει το νερό. Ο PWR είναι ο πιο κοινός τύπους αντιδραστήρα και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάστηκε από το Oak Ridge National Laboratory για να χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια.[1]

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στον αντιδραστήρα το νερό θερμαίνεται υπό πίεση (150 αtm) στους περίπου 315 °C. Το νερό μεταφέρεται με σωλήνες στον εναλλακτή θερμότητας και δημιουργείται ατμός με πίεση 60 atm. Ύστερα το νερό ψύχεται και με τη βοήθεια μιας αντλίας επιστρέφει στον αντιδραστήρα για να επαναληφθεί ο κύκλος. Ο ατμός ο οποίος παράγεται στον εναλλακτή γυρίζει μια τουρμπίνα που είναι συνδεδεμένη με μία γεννήτρια. Μετά ο ατμός μετατρέπεται σε νερό με ένα συμπυκνωτή και με τη βοήθεια μιας αντλίας επιστρέφει στον εναλλακτή. Αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν το πλεονέκτημα πως η ρύθμιση της θερμοκρασίας δεν απαιτεί έλεγχο από τον ελεγκτή, γιατί διατηρείται σταθερή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Rickover: Setting the Nuclear Navy's Course». ORNL Review. Oak Ridge National Laboratory, U.S. Dept. of Energy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]