Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανεξάρτητη περιοχή (Γρενάδα))

Συντεταγμένες: 12°29′N 61°28′W / 12.483°N 61.467°W / 12.483; -61.467

Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα
Carriacou and Petite Martinique
Η Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα στη Γρενάδα
Τύπος: Ανεξάρτητη περιοχή
Συνταγμένες: 12°29′Β 61°28′Δ
Χώρα: Γρενάδα
Πρωτεύουσα: Χίλσμπορο
Κύρια νησιά: Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκη
Έκταση: 37.7 km2)
Πληθυσμός: 10.000 κάτοικοι
Ζώνη ώρας: UTC-4

Η Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα (γαλλικά: Carriacou et Petite Martinique) είναι μια ανεξάρτητη περιοχή της Γρενάδα. Αποτελείται από δύο κυρίως νησιά, την Καρριακού και τη Μικρή Μαρτινίκα. Τα δύο αυτά νησιά ανήκουν στις Γρεναδίνες και είναι το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα μεγαλύτερο νησί της Γρενάδας. Η Καρριακού είναι μάλιστα το μεγαλύτερο νησί των Γρεναδίνων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρριακού είναι το μεγαλύτερο νησί των Γρεναδίνων και δεύτερο μεγαλύτερο της Γρενάδα μετά τη Γρενάδα. Έχει έκταση 37,7 τετρ.χλμ. Δε συμπεριλαμβάνει ποτάμια. Έχει μήκος 16 χιλιόμετρα περίπου και ξεκινάει από ακρωτήριο Γκαν Πόιντ στα βόρεια και τελειώνει με το ακρωτήρι Πέγκους Πόιντ στα νότια. Ψηλότερη κορυφή είναι το βουνό Χάι Πόιντ Νορθ, 291 μέτρα. Στα νότια του νησιού βρίσκονται τα μικρά νησάκια Σαλίν, Καιλ, Φριγκάτ και Λαρτζ Άιλαντ, τα οποία ανήκουν στην Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα. Στα βορειοανατολικά του βρίσκεται η Μικρή Μαρτινίκη.

Μικρή Μαρτινίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μικρή Μαρτινίκα είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Γρενάδα. Έχει έκταση μόλις 586 άκρα (acres). Το μέγιστο υψόμετρο είναι 756 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού Καρριακού και νότια του νησιού Μικρός Άγιος Βικέντιος, που ανήκει στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα διακρίνονται δύο χρονικές περίοδοι: η ξηρή, που διαρκεί πέντε μήνες (από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο) και η υγρή, που διαρκεί εφτά μήνες (από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο).

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κελσίου °C Φαρενάιτ °F
Ξηρά 27–32 80–85
Θάλασσα 26–30 78–82

Μικρή Μαρτινίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κελσίου °C Φάρεναϊτ °F
Ξηρά 27–32 °C 80–85 °F
Θάλασσα 26–30 °C 78–82 °F

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1656, ο Περ ντου Τερτρ (Père du Tertre) από τη Γουαδελούπη επισκέφθηκε την Καρριακού και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που το επισκέφθηκε. ΄

Το 1720, ο Βαρθολομαίος Ρόμπερτς (Bartholomew Roberts) πήρε ένα γαλλικό πλοίο κοντά στην Καρριακού. Το 1750 έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού του νησιού. Τότε υπήρχαν 199 άνθρωποι: 92 Άσπροι, 92 Μαύροθ και 15 Μουλάττο). Το 1776 ο πληθυσμός του νησιού ήταν 3.239 άνθρωποι: 86 Άσπροι και 3.153 δούλοι). Το 1791, το ακρωτήριο Γκαν Πόιντ ανήκει στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες και το υπόλοιπο της Καρριακού στη Γρενάδα.

Το 1762 η Καρριακού ήταν μέρος της Γαλλικής αποικίας. Ήταν μέρος της αποικίας της Βρετανικής Γρενάδας από το 1763 έως το 1779 και από το 1783 έως το 1974. Ήταν μέρος της αποικίας Γαλλικής Γρενάδας από το 1779 έως το 1783. Απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γρενάδα το 1974.

Στις 14 Αυγούστου 1944 εκδηλώθηκε ο πρώτος τυφώνας στην Καρριακού.

Το Κολλέγιο του Μπίσοπ ήταν το πρώτο σχολείο της Καρριακού. Άνοιξε το 1964 από την Αγγλικανή Εκκλησία.

Στις 31 Οκτοβρίου 1975 ο Καραϊβικός Οργανισμός της Καρριακού άρχισε.

Το 1922. η Πετίτ Σαρλς σύστησε για πρώτη φορά το Ζαμπ Ζαμπ Μας (Jab Jab Mas) στην Καρριακού.

Τον δέκατο ένατο αιώνα το Πιερρό Μας (Pierrot Mas) συστήθηκε για πρώτη φορά στην Καρριακού.

Το 1965 άρχισε το Φεστιβάλ Καρριακού Ρεγγάτα.

Το 1961 άρχισε να υπάρχει το τηλεφωνικό σύστημα.

Οι κάτοικοι της Καρριακού μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Μπέντφορντ. Λέγεται ότι "αν ζεις στην Καρριακού, ένα μέλος της οικογένειάς σου θα μένει στο Μπέντφορντ" και ότι "αν ζεις στο Μπέντφορντ, σίγουρα θα ξέρεις κάποιον από την Καρριακού".

Κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα, άρχισε στην Καρριακού να παράγεται το βαμβάκι.

Μικρή Μαρτινίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος που επισκέφθηκε την Μικρή Μαρτινίκα ήταν ο "Κύριος Πιέρ" από τη Μαρτινίκα. Λέγεται ότι πίστευε πως η Μικρή Μαρτινίκα είχε σχήμα που έμοιαζε με αυτό της Μαρτινίκας. Έτσι ονόμασε το νησί Μικρή Μαρτινίκα.

Πρόσφατη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αφρικανοί. Υπάρχει ακόμα μια βρετανική και μια γαλλική επίδραση προς την Καρριακού. Η "Εκκλησία της Φοβισμένης Καρδιάς" ήταν η πρώτη Καθολική Εκκλησία της Μικρής Μαρτινίκας και ήταν το πρώτο ξύλινο κτήριο. Το 1940 καταστράφηκε από τυφώνα, αλλά ξαναχτίστηκε το 1947.

Το 2004, ο Τυφώνας Ιβάν χτύπησε το νησί της Γρενάδα, και επηρέασε λιγότερο την Καρριακού και Μικρή Μαρτινίκα. Όμως, το 2005, ο Τυφώνας Έμιλι Though χτύπησε την Καρριακού, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και κτήρια, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό νοσοκομείο που είχε.

Πολιτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της Καρριακού είναι ο Τζωρτζ Πράιμ, ενώ ο αντιπρόσωπος ο Έλβιν Νίμροντ.

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Καρριακού γράφτηκαν μερικά μυθιστορήματα, όπως η αυτοβιογραφία του Οντρ Λορντ: "Ζαμί: Ένας Νέος Συλλαβισμός του Ονόματός Μου" και το βιβλίο του Πωλ Μάρσαλ: "Ύμνος στην Χήρα".

Κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Καρριακού γίνονται τέσσερα φεστιβάλ. Το πρώτο είναι το λεγόμενο Καρναβάλι. Γίνεται κάθε Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου. Το δεύτερο είναι το Καρριακού Ρεγγάτα. Γίνεται την πρώτη βδομάδα του Αγούστου. Το 2005 συμπλήρωσε τα 40 χρόνια του. Το τρίτο είναι το Παράνγκ. Γίνεται την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Τότε γιορτάζονται η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη κουλτούρα και μουσική του νησιού. Τέλος είναι το Καρριακού Μαρούν, που πήρε το όνομά του από το χωριό Μαρούν. Γίνεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1750 έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού του νησιού. Τότε υπήρχαν 199 άνθρωποι: 92 λευκοί, 92 Μαύροι και 15 Μουλάττο. Το 1776 έγινε η δεύτερη απογραφή και ο πληθυσμός του νησιού ήταν 3.239 άνθρωποι: 86 Άσπροι και 3.153 δούλοι). Οι κάτοικοι της Καρριακού μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Μπέντφορντ. Λέγεται ότι "αν ζεις στην Καρριακού, ένα μέλος της οικογένειάς σου θα μένει στο Μπέντφορντ" και ότι "αν ζεις στο Μπέντφορντ, σίγουρα θα ξέρεις κάποιον από την Καρριακού".

Σήμερα, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αφρικανοί. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 6.093 κατοίκους.

Μικρή Μαρτινίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μικρή Μαρτινίκα είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Γρενάδα. Έχει πληθυσμό περίπου 900 κατοίκων (2001).

Χωριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρή Μαρτινίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ραδιοφωνικοί σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τρεις ρεδιοφωνικοί σταθμοί της Καρριακού είναι ο ΚΥΑΚ106 (106.3 FM), o The Harbor Light of the Windwards και ο Sister Isles (92.9 FM).

Εθνικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω εθνικά σύμβολα αφορούν το νησί της Καρριακού:

Εθνικό/ή/ές Σύμβολο
Πιάτο Κου-Κου και Οσρό
Φυτό/Δένδρο Ντελονίξ Ρεγκία
Ποτό Τζα Άιρον
Τηλεφωνική εταιρία Κέιμπλ εντ Γουάιρλες
Τράπεζες FCIB, Republic και Grenada Cooperative Bank
Νοσοκομείο Πρίνσες Ρόιαλ Χόσπιταλ

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρριακού σμπεριλαμβάνει διάφορα αεροδρόμια. Το κυριότερο είναι το Αεροδρόμιο του Λώριστον που βρίσκεται στο χωριό Λώριστον.

Τα κυριότερα μέσα μεταφοράς είναι το αμάξι, το λεωφορείο, η βάρκα και το φέρι μπόουτ. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα φέρι μπόουτ που λέγεται Όσπρεϋ και πηγαίνει στη Γρενάδα, στην Καρριακού και τη Μικρή Μαρτινίκα. Επειδή η απόσταση μεταξύ των Γρεναδίνων είναι μικρή, πηγαίνουν και πολλές βάρκες στα νησιά των Γρεναδίνων.

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.

Μικρή Μαρτινίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κυριότερα μέσα μεταφοράς είναι το αμάξι, το λεωφορείο, η βάρκα και το φέρι μπόουτ. Επειδή η απόσταση μεταξύ των Γρεναδίνων είναι μικρή, πηγαίνουν και πολλές βάρκες στα νησιά των Γρεναδίνων.

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]