Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη ή ΑΦ ΕΠΑΛξη είναι μια Αυτόνομη Φοιτητική Παράταξη που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει έδρα της την Λευκωσία. Ιδρύθηκε το 1995 υπό την ονομασία «Αυτόνομη Φοιτητική Οργάνωση Εθνική ΠΑΛιγγενεσία» (Α.Φ.Ο. Ε.ΠΑΛ.). Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1998 η Ε.ΠΑΛ. μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη (Α.Φ. ΕΠΑΛξη).

Οικοδόμησε από νωρίς σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλες Αυτόνομες Οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών,[εκκρεμεί παραπομπή] οι οποίες οδήγησαν τελικά το 1997 στην ένταξη της στον Ενιαίο Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.), ένα κοινό φορέα που ενοποιεί και συντονίζει τις ενέργειες των Αυτόνομων Φοιτητών από το 1987.[εκκρεμεί παραπομπή] Τον εν λόγω Φορέα συναποτελούν οι εξής Αυτόνομες παρατάξεις:

  • Δράσις-Κ.Ε.Σ. Αθήνας (1968)
  • Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης (1978)
  • Ο.Π.Ε.Κ. Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (1993)
  • Α.Φ.Σ.Κ. Φλόγα Πάτρας (2000)

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΄ΕΠΑΛξη στηρίζεται ιδεολογικά σε ένα δίπτυχο, που σχετίζεται με το Κυπριακό πρόβλημα και την αυτονομία του φοιτητικού κινήματος:

  • Θεωρεί απαράδεκτη την επαναφορά του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν και υποστηρίζει μια Λύση στο Κυπριακό πρόβλημα βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δίκαιη και δημοκρατική, απαλλαγμένη από τα ρατσιστικά στοιχεία που διχοτομούν το νησί σε δύο ζώνες ή διαχωρίζουν τον λαό βάσει εθνοθρησκευτικών κριτηρίων. Διακηρύσσει ότι η ουσία του Κυπριακού παραμένει ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και πως απαραίτητη προϋπόθεση μιας πραγματικής λύσης είναι ο κυπριακός λαός να αφεθεί ελεύθερος να ασκήσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσής του, δηλ. να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Σ’ αυτό τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης οι φοιτητές πρέπει να αποτελέσουν το αγωνιστικότερο κομμάτι του τόπου.
  • Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΄ΕΠΑΛξη δηλώνει ακομμάτιστη και αντίθετη στην παρέμβαση των κομμάτων στο φοιτητικό κίνημα. Στόχος της οι φοιτητές να εργάζονται, να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν ανεξάρτητα από τα κομματικά δρώμενα και συμφέροντα.