Ανδρόπομπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ανδρόπομπος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΗνιόχη
ΤέκναΜέλανθος
ΓονείςΒώρος και Πένθιλος και Αγχιρόη
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Αθηνών

Στην ελληνική μυθολογία ο Ανδρόπομπος ήταν απόγονος του βασιλιά της Πύλου Νέστορα, γιος ή εγγονός του Βώρου, πατέρας του βασιλιά των Αθηνών Μελάνθου και παππούς του (γνωστότερου) Κόδρου.

Ο Ανδρόπομπος έφθασε στην Αθήνα ως πρόσφυγας μαζί με άλλους απογόνους του Νηλέα (Νηλείδες), μετά την εκδίωξή τους από την Πύλο εξαιτίας της καθόδου των Δωριέων. Εκεί έγινε βασιλιάς αφού αφαίρεσε το αξίωμα αυτό από τον Θυμοίτη, τον τελευταίο της «δυναστείας» του Θησέα. Σύμφωνα με την εκδοχή του Παυσανία έγινε βασιλιάς σκοτώνοντας με δόλο τον Θηβαίο Ξάνθο και ανατρέποντας έτσι τον Θυμοίτη. Ο Στράβων αναφέρει την εκδοχή ότι σε μεθοριακά επεισόδια αποφασίστηκε μονομαχία των βασιλιάδων Θήβας και Αθήνας και εκεί ο γιος του Ανδρόπομπου, ο Μέλανθος μονομαχησε στη θέση του Θυμοίτη και όταν σκότωσε τον Θηβαίο βασιλιά, ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Αθηνών. Οι Νηλείδες έγιναν έτσι οι γενάρχες των Αλκμεωνιδών και των Παιονιδών.

Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Ανδρόπομπος ηγήθηκε αποικιακής εξορμήσεως στη Μικρά Ασία, όπου κατέλαβε «τόπον τινά `Αρτιν» και ίδρυσε την πόλη Λέβεδο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]