Ανδρέας Μπαλοδήμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ανδρέας Μπαλοδήμος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1894
Θάνατος1962
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Ανδρέας Μπαλοδήμος (1894 - 1962) ήταν Έλληνας στρατιωτικός (αντιστράτηγος).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1894. Κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής υπαξιωματικός το 1913, όπου και συμμετείχε ως αντάρτης στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο στη μάχη του Δρίσκου. Στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε, το 1917, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού ιππικού (ανθυπίλαρχος) όπου και συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο διοικώντας ίλη του 3ου ιππικού συντάγματος και στη συνέχεια την 3η ημιλαρχία της 3ης Μεραρχίας λαμβάνοντας μέρος στις μάχες διάσπασης του γερμανοβουλγαρικού μετώπου και στην προέλασή της μέχρι του Πιρότ.
Ακολούθως συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία στη Σχολή Ιππικού του Σωμύρ.

Με την επιστροφή του συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία διοικώντας το 3ο ιππικό σύνταγμα όπου και τραυματίσθηκε στη κατάληψη της Φιλαδέλφειας. Προάχθηκε ίλαρχος τον Αύγουστο του 1922. Ακολούθως μετά το τέλος της εκστρατείας μετέβη στη Γαλλίας σπουδάζοντας στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου στο Παρίσι. Τον Δεκέμβριο του 1928 προάχθηκε σε επίλαρχο.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τον Δεκέμβριο του 1940, προάχθηκε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Στις επιχειρήσεις της περιόδου 1940 - 1941, υπηρέτησε στην αρχή σε προκεχωρημένο κλιμάκιο του Γενικού Στρατηγείου και στη συνέχεια διευθυντής επιχειρήσεων της στρατιάς Ηπείρου. Στη Γερμανο-ιταλο-βουλγαρική κατοχή που ακολούθησε συμμετείχε σε εθνικιστικές οργανώσεις καθώς και επιτελάρχης του στρατιωτικού Διοικητή Αθηνών στρατηγού Σπηλιωτόπουλου.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο τον 1944 ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, το 1947, διετέλεσε επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς. Τον Μάιο του 1948 όπου και προάχθηκε σε υποστράτηγο ανέλαβε την διοίκηση της 8ης Μεραρχίας μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 1951 ανήλθε στον βαθμό του αντιστράτηγου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.883.