Ανδρέας Χ. Λόντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Χ. Λόντος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1811
Θάνατος17  Σεπτεμβρίου 1881
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣύζυγοςΧαρίκλεια Χαραλάμπη
ΠαιδιάΒικτωρία Λόντου
Επάγγελμαπολιτικός
διπλωμάτης
ΑξίωμαΔήμαρχος του Δήμου Πατρέων, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας και Υπουργός Εκκλησιαστικών της Ελλάδας και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ανδρέας Λόντος (1811-17 Σεπτεμβρίου 1881[1]) ήταν δήμαρχος Πατρέων και βουλευτής Αχαΐας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γιος του προκρίτου Χριστόδουλου Λόντου, γόνου της ισχυρής οικογένειας των προυχόντων. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και αρχικά εργάστηκε ως γραμματέας του πρωτόκλητου δικαστηρίου Γαστούνης. Ήταν γραμματέας στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, αλλά αντικαταστάθηκε από την πρώτη μέρα της δίκης γιατί μόλις μπήκε ο "Γέρος του Μοριά" στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασε σε δάκρυα.

Διετέλεσε δήμαρχος Πατρέων από το 1841 έως το 1843 και αμέσως μετά εκλέχτηκε βουλευτής. Δήμαρχος διορίστηκε στη θέση του Ανδρέα Καλαμογδάρτη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για νοθεία. Επί δημαρχίας του ανακηρύχθηκε Σύνταγμα, που διαβάστηκε στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ από τον στρατηγό Καλαμογδάρτη Αντώνη σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου εκλέχτηκε πληρεξούσιος και μέλος του Α΄ Συνταγματικού Συνεδρίου υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Το 1844 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης ενώ το 1854 έσπευσε να πολεμήσει στην Επανάσταση της Ηπείρου. Το 1860 χρηματίζει πρόεδρος της Βουλής, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1863, διατελεί πληρεξούσιος των Πατρών στην Εθνοσυνέλευση. Το 1864 διορίζεται υπουργός Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη του Ιουλίου και έπειτα υπουργός Δικαιοσύνης το 1865. Το 1876 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής και διορίζεται νομάρχης Ζακύνθου και στη συνέχεια γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιωάννινα.

Πέθανε στα Ιωάννινα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1881. Τάφηκε στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών και τον επικήδειο εκφώνησε ο Παυσανίας Χοϊδάς. Ήταν νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Χαραλάμπη και είχε οκτώ παιδιά· μεταξύ αυτών τη Βικτωρία, σύζυγο του Στέφανου Στρέϊτ και την Ασπασία, μητέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού Δημητρίου Μαξίμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φορολογούμενος, φύλλο 19 Σεπτεμβρίου 1881

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Ψωμάς, Δήμαρχοι Πατρέων 1836-2006, Εκδόσεις "Το Δόντι", Πάτρα 2007 ISBN 978-960-88046-2-3