Ανατριχίλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανατριχίλες
ΣυγγραφέαςΡ. Λ. Στάιν
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1992
ΜορφήΤρόμου, εφηβική λογοτεχνία
Πρώτη έκδοσηScholastic Corporation
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Ανατριχίλες, είναι σειρά βιβλίων τρόμου επιστημονικής φαντασίας για εφήβους, από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρ. Λ. Στάιν. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων είναι νεαροί έφηβοι, που μπλέκουν σε περίεργες και τρομακτικές καταστάσεις. Από το 1992 μέχρι το 1997 κυκλοφόρησαν 62 βιβλία. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα πρώτα 50, από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Οι Ανατριχίλες έγιναν τηλεοπτική σειρά με αυτοτελή επεισόδια, που προβλήθηκαν στο κανάλι του ΑΝΤ1.

Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου, Το Σπίτι των Νεκρών, τον Ιούλιο του 1992, τα βιβλία έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και εμπορικά πετυχημένα παγκοσμίως.

Ως το 2014, η σειρά έχει πουλήσει πάνω από 350 εκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως μεταφρασμένα σε 32 γλώσσες. Ορισμένα βιβλία της σειράς συμπεριλήφθηκαν σε αρκετές λίστες bestseller.

Δομή και είδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια εικονογραφία του Ρ. Λ. Στάιν με τα δημιουργήματά του. Από την αυτοβιογραφία του "Ήρθε από το Οχάϊο!: Η ζωή μου ως συγγραφέας".

Η σειρά Ανατριχίλες ανήκει στη κατηγορία φαντασίας, τρόμου και θρίλερ για παιδιά, αν και ο Στάϊν χαρακτηρίζει τις ιστορίες της σειρά «Τρομακτικές όσο και αστείες.»

Κάθε βιβλίο έχει διαφορετικούς χαρακτήρες παιδιών καθώς και τοποθεσίες. Οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι παιδιά εφηβείας μεσοαστικής οικογένειας και των δύο φύλων. Οι ιστορίες στις Ανατριχίλες λαμβάνουν χώρα σε απομονωμένα μέρη ή σε απομακρυσμένες περιοχές από τις συνήθης κοινωνίες. Αυτές οι τοποθεσίες μπορεί να είναι οπουδήποτε, από προάστια πόλεων, οικοτροφεία, απομακρυσμένα χωριά ή κατασκηνώσεις. Τα βιβλία συνήθως παρουσιάζουν χαρακτήρες που είτε μετακόμισαν πρόσφατα σε μια νέα γειτονιά είτε πήγαν για διακοπές σε συγγενείς.

Τα βιβλία στη σειρά Ανατριχίλες έχουν παρόμοια δομή πλοκής με φανταστικούς ήρωες παιδιών να εμπλέκονται σε τρομακτικές καταστάσεις. Τα βιβλία είναι συνήθως γραμμένα σε αφήγηση πρώτου προσώπου, συχνά με αναπάντεχο τέλος. Περιέχουν σουρεαλιστικό τρόμο, με τους χαρακτκήρες να αντιμετωπίζουν το παράξενο και το υπερφυσικό. Ο συγγραφέας έχει μηχανισμούς πλοκής που ακολουθεί σε όλα τα βιβλία της σειράς. Ο Στάιν έχει αναφέρει πως δεν περιέχει κανέναν θάνατο στις ιστορίες του, και τα παιδιά στις ιστορίες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ πολύ σοβαρές καταστάσεις. Απέδωσε την επιτυχία των βιβλίων στην απουσία ναρκωτικών, βίας και διαφθοράς.

Έμπνευση και θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία και οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένα από βιβλία και ταινίες. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας της κούκλας Σλάπι είναι κυριολεκτικά εμπνευσμένος από το κλασικό βιβλίο λογοτεχνίας Οι Περιπέτειες του Πινόκιο. Επίσης, μερικές ιστορίες του Στάιν προήλθαν μέσα από τη πραγματική ζωή. Ο Στάιν είχε πάρει την ιδέα για το βιβλίο του Η Στοιχειωμένη Μάσκα, από τον γιο του, Ματ, όταν στο Χάλοουιν είχε πρόβλημα να βγάλει τη μάσκα του. Επίσης, ο Στάιν χρησιμοποιεί τους παιδικούς του φόβους για να γράψει τα βιβλία. Ο συγγραφέας είχε αναφέρει: «Ευτυχώς, έχω τρομερή μνήμη. Καθώς γράφω την ιστορία, μπορώ να θυμηθώ πως είναι το συναίσθημα του φόβου και του πανικού.» Ο Στάιν δηλώνει ότι πολλές φορές βρίσκει πρώτα τον τίτλο του βιβλίου, αφήνωντας τον τίτλο να τον καθοδηγήσει στην ιστορία.

Οι δύο κύριες θεματολογίες στη σειρά είναι ο θρίαμβος των παιδιών επί του κακού και η αντιμετώπιση τρομακτικών καταστάσεων από τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την ευφυία και τη φαντασία τους για να ξεφύγουν. Ο Στάιν δεν προσπαθεί να βάλει ηθικά διδάγματα στα βιβλία του, και λέει πως τα βιβλία του είναι «ένα Κίνητρο Ανάγνωσης.»