Αναστάσιος Μεταξάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Αναστάσιος Μεταξάς

Ο Αναστάσιος Μεταξάς (Αθήνα 27 Φεβρουαρίου 1862 - 28 Ιανουαρίου 1937), ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, σκοπευτής και δύο φορές ολυμπιονίκης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε και κατασκεύασε το σκοπευτήριο της Καλλιθέας στο οποίο έγιναν τα αγωνίσματα της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906, σε δικά του σχέδια αναμορφώθηκε και το Παναθηναϊκό στάδιο από τον Γ. Αβέρωφ. Σε δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως το Μουσείο Μπενάκη[1], το σημερινό προεδρικό μέγαρο [2] και άλλα.

Ήταν λάτρης της σκοποβολής , αθλητής του Πειραϊκού συνδέσμου, και συμμετείχε σε 4 ολυμπιακούς αγώνες. Στους Α' ολυμπιακούς αγώνες του 1896 ήταν 4ος στη βολή από 300 μέτρα, και επίσης 4ος με στρατιωτικό τουφέκι από 200 μέτρα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1906 ήταν δεύτερος και αργυρός Ολυμπιονίκης στο τραπ σε διπλό στόχο από 14 μέτρα, ενώ συμμετείχε σε άλλα 8 αγωνίσματα της σκοποβολής χωρίς επιτυχία. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908 στο Λονδίνο ήταν τρίτος και χάλκινος ολυμπιονίκης στη βολή κατά πήλινων δίσκων με 57 βαθμούς. Τελευταία του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη όπου συμμετείχε σε δύο αγωνίσματα με καλύτερη διάκριση την 6η θέση στη βολή κατά πήλινων δίσκων.

Ο Αναστάσιος Μεταξάς ασχολήθηκε και με την πολιτική και εκλέχτηκε γερουσιαστής και βουλευτής τη δεκαετία του '30.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1939 στον εξωτερικό τοίχο του Παναθηναϊκού Σταδίου τοποθετήθηκε αναμνηστική μεταλλική πλάκα απεικονίζουσα τη μορφή του Αναστασίου Μεταξά που είχε πραγματοποιήσει την αναμαρμάρωσή του Σταδίου. Τα αποκαλυπτήρια της εντειχισμένης πλάκας έγιναν την Κυριακή 4 Ιουνίου 1939, στο περιθώριο των πανελληνίων αγώνων στίβου γυναικών, παρουσία υψηλών επισήμων, όπως ο Διάδοχος του Ελληνικού θρόνου Παύλος, των πολιτικών, αθλητικών και στρατιωτικών αρχών, των συγγενών του και πλήθους κόσμου.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύντομο βιογραφικό από τον ΣΕΓΑΣ [1]
  • sports-reference.com [2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μουσείο Μπενάκη Ιστορία του κτιρίου
  2. Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας [3]
  3. εφ. "Ακρόπολις", 6/6/1939, σελ. 2.