Τάσος Αλιφέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αναστάσιος Αλιφέρης)
Τάσος Αλιφέρης
Δήμαρχος Τήλου
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 1992 – 4 Μαρτίου 2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση12 Νοεμβρίου 1951, Λάχιον Λακωνίας
Θάνατος5 Μαρτίου 2012 (60 ετών)
ΗΠΑ
ΕθνότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠΑΣΟΚ
Παιδιά2
ΕπάγγελμαΙατρός

Ο Αναστάσιος "Τάσος" Αλιφέρης (Λάχιον Λακωνίας, 12 Νοεμβρίου 1951 - ΗΠΑ, 5 Μαρτίου 2012[1]) ήταν Έλληνας πολιτικός και ιατρός. Διετέλεσε Δήμαρχος Τήλου, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λάχιον Λακωνίας στις 12 Νοεμβρίου 1951. Ήταν παντρεμένος με την Χρύσα Αλιφέρη και είχε δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Ανδρομάχη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Σιένας στην Ιταλία και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Μιλούσε Ιταλικά και Αγγλικά.

Από τη δεκαετία του 1960 έγινε μέλος της ΕΔΗΝ στον πολιτικά δύσκολο γεωγραφικό χώρο της Λακωνίας. Αυτό είχε ως συνέπεια μια σειρά δυσμενών αντιμετωπίσεών του με κορυφαία την μη εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο το 1970, παρ’ ότι στις Πανελλαδικές εξετάσεις είχε συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια. Ακολούθησε μια ανεπιτυχής προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, από τον Νομικό Σύμβουλο του Γεωργίου Παπανδρέου κ. Λαλιώτη και επαναφορά του θέματος από τον Απόστολο Κακλαμάνη, στην πρώτη μεταπολιτευτική βουλή. Εκεί, η δεξιά απέρριψε το αίτημα, καθώς στην Ιατρική φοιτούσαν πολλοί και «δεν χωρούσαν 5 αυτής της κατηγορίας».

Το διάστημα από το 1970 μέχρι το 1976 που παρέμεινε λόγω δικτατορίας εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης απασχολήθηκε επαγγελματικά σε φαρμακοβιομηχανία, σιδηροκατασκεύες, οικοδομή, φορτοεκφορτώσεις, στο εργοτάξιο Κερατσινίου της ΔΕΗ και αλλού. Ακολούθησαναν σπουδές στην Ιταλία. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του στην Οργάνωση του Πειραιά, στην συνέχεια μέλος και πρόεδρος ΠΑΣΠ Σιέννας και επί 4 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών, μέλος τοπικής και Νομαρχιακής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Ιταλίας, αργότερα στην Τήλο με θέσεις Γραμματέα Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικής Οργάνωσης και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Δήμαρχος Τήλου από το 1995 έως τον θάνατό του το 2012. Επί δημαρχίας του, ο πληθυσμός της Τήλου αυξήθηκε με αναπτυξιακούς δείκτες πρωτοφανείς για παραμεθόριο ακριτική περιοχή. Συνιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και αναπληρωτής Εκπρόσωπός του στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών. Πρόεδρος του ΣΥ.Ν.Δ.ΚΕ (Συμβούλιο Νησιώτικων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), από το 2006 έως και τον θάνατο του το 2012.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο «ΒΥΡΩΝΑ ΑΝΤΥΠΑ» από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» (1999)
  • Bραβείο ακτιβισμού «MONETTEHORWITZ » (2009)
  • ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕURO-NATUR FOR ENVIROMENTAL EXCELENCE 2009»__
  • Τιμητική διάκριση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών για τη προσφορά του στη Νησιωτική κοινωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πέθανε, σε ηλικία 61 ετών, ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης». www.cycladesvoice.gr. 5 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024.