Ανακεφαλαίωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο ανακεφαλαίωση χαρακτηρίζεται γενικά οποιαδήποτε συνοπτική έκθεση, συνόψιση προηγηθέντος λόγου επί βασικών σημείων, ή συμπερασμάτων.

Οικονομικές επιστήμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως οικονομικός όρος ανακεφαλαίωση ονομάζεται η ενσωμάτωση των τόκων στο κεφάλαιο και ο ανατοκισμός του αθροίσματος. Για παράδειγμα μετά τη λήξη της περιόδου προθεσμιακής κατάθεσης ενός χρηματικού ποσού αν δεν γίνει ανάληψη των τόκων και εκφράζεται επιθυμία συνέχισης νέας προθεσμιακής κατάθεσης, τότε ο τόκος (αφαιρούμενης της φορολογίας από τον ίδιο χρηματοπιστωτικό φορέα - τράπεζα) προστίθεται στο αρχικό ποσό κατάθεσης (κεφάλαιο) και ανατοκίζεται σε νέα προθεσμιακή περίοδο. Σημειώνεται ότι ανακεφαλαίωση μπορεί να γίνει και σε χρέος με ανάληψη νέου δανείου.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως θεωρητικός μουσικός όρος αφορά κυρίως το γ΄ και τελευταίο μέρος της αλέγκρο σονάτας (βλ. και ανακεφαλαίωση (μουσική). Στην ελληνική μουσική θεωρία περί μουσικής μορφολογίας όπως δίδαξαν οι Δημήτρης Μητρόπουλος και Μανόλης Καλομοίρης δεν υφίσταται ο όρος αυτός.[ασαφές] Αντίθετα ο Γιάννης Ιωαννίδης χρησιμοποίησε αντ΄ αυτού τον όρο «επανέκθεση».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.8ος, σελ.267.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.