Αναθηματικό Ανάγλυφο Διονύσου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 1500)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
αναθηματικό ανάγλυφο
Διόνυσος και ηθοποιοί
Ονομασίααναθηματικό ανάγλυφο
Έτος δημιουργίαςΤέλος 5ου π. Χ. αι..
ΕίδοςΜαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο
ΔιαστάσειςΎψος : 0,55 μ. & πλ. 0,93 μ..
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουΕθνικό Αρχαιολ. Μουσείο 1500
δεδομένα

Το Έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αριθμό 1500 είναι αναθηματικό ανάγλυφο. Είναι απλό , χωρίς αρχιτεκτονική διαμόρφωση -πλαίσιο. Είναι αφιερωμένο στον Διόνυσο και παρουσιάζει μια ομάδα ηθοποιών (ίσως μετά από μια παράσταση των "Βακχών" του Ευριπίδη κατά την Σέμνη Καρούζου). Ο θεός, σε κλίνη - ανάκλιντρο συμποσίου - ξαπλωμένος, με κέρας -ρυτό στο ένα χέρι και φιάλη (ρηχό αγγείο) στο άλλο, υποδέχεται τρεις ηθοποιούς. Μια μορφή -πιθανώς Μούσα - κάθεται ήρεμη στην άκρη της κλίνης. Από τους ηθοποιούς ο πρώτος Χωρίς το πάλαι ποτέ προσηλωμένο - ίσως εκ των υστέρων) κρατάει ένα τύμπανο με το αριστερό χέρι, ο δεύτερος σε "συνομιλία" με τον πρώτο κρατάει με το δεξί μάσκα θεάτρου και με το άλλο τύμπανο, ο δε τρίτος εικονίζεται σε σεβίζουσα στάση με το δεξί, ενώ κρατάει μάσκα θεάτρου με το άλλο. Και οι τρεις είναι ντυμένοι με χειριδωτούς (με μανίκια) ποδήρεις (μακρούς) χιτώνες, χαρακτηριστικό ένδυμα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Σώζονται δυσδιάκριτα ίχνη επιγραφής λόγω προφανώς δεύτερης χρήσης του υλικού. Βρέθηκε στον Πειραιά και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόλαος Καλτσάς (2007). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αθήνα: ΟΛΚΟΣ, ISBN 978-960-89339-1-0. σελίδες 325. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011. 
  • Καρούζου Σέμνη, 1967, Εθνικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον, Συλλογή Γλυπτών, ΥΠΠΕ -Γενική Δνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως, Αθήνα, σ. 55
  • Καρούζου, Σέμνη (1967). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Γλυπτών. Αθήνα: Γενική Δνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως, ΥΠΠΕ. σελίδες 190 & 69 πίνακες.