Αναγνώστης Αναστασόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναγνώστης Αναστασόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Λυγουριό
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 1820
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος
γερουσιαστής

Ο Αναγνώστης Αναστασόπουλος ήταν αγωνιστής και πολιτικός του αγώνα του 1821.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Λιγουριό της επαρχίας Ναυπλίου. Υπηρέτησε στρατιώτης και πολέμησε στην πολιορκία του Ναυπλίου, και συγκεκκριμένα το 1822 συμμετείχε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς στο πρώτο πρώτο πολιορκητικό σώμα το οποίο και συγκροτήθηκε για την πολιορκία του Παλαμηδίου. Αργότερα ακολούθησε πολιτική καριέρα και έγινε γερουσιαστής στην Πελοποννησιακή Γερουσία το 1821 και πληρεξούσιος της επαρχίας Ναυπλίαυ στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση Άργους[1][2]. το 1821 όπως ήτανε και πληρεξούσιος της επαρχίας Ναυπλίου στην ΄Β Εθνοσυνέλευση του Άστρους το 1823. ήταν δε ανεψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη με το ψευδωνυμο <<κλουμπας>> ιυος της Μαριας κολοκοτρωνη. αγωνιστηκε στο πλευρο του ,κι ειχε πτυχιο απ'την αγγλια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  2. «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. «Ήτοι, συλλογή των περί την αναγεννώμενην Ελλάδα συνταχθέντων πολιτευμάτων, νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από του 1821 μέχρι του 1832», Ανδρέου Ζ. Μάμουκα, Αθήνα, Βασιλικό Τυπογραφείο, 1852, τόμος ΙΑ' (11ος), σελ. 12, Επαρχίαι και ονόματα πληρεξουσίων