MLB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέιτζορ Λιγκ Μπέιζμπολ
Τρέχουσα διοργάνωση:
Current sports event 2022 MLB
ΆθλημαΜπέιζμπολ
Ίδρυση1903
Αριθμός ομάδων30
Χώρες ΗΠΑ (29 ομάδες)
Καναδάς Καναδάς (1 ομάδα)
ΉπειροςΑμερική
Τελευταίος κάτοχοςΑτλάντα Μπρέιβς (2ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσειςΝιου Γιορκ Γιάνκις (27 τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψηΑνάλογα με κάθε χώρα
Επίσημη ιστοσελίδαmlb.com

Το MLB (Major League Baseball, προφορά: Μέιτζορ Λιγκ Μπέιζμπολ) είναι η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος Μπέιζμπολ των ΗΠΑ. Διεξάγει το παλαιότερο από τα τέσσερα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μετέχουν συνολικά 30 ομάδες στην AL (American League) και στην NL (National League), με 15 ομάδες σε κάθε ένωση. Οι AL και NL λειτουργούν ως ξεχωριστές νομικές οντότητες από το 1901 και το 1876 αντίστοιχα. Μετά από συνεργασία αλλά παραμονή των ξεχωριστών νομικών οντοτήτων από το 1903, το 2000 οι ενώσεις συγχωνεύθηκαν σε μια ενιαία οργάνωση με επικεφαλής τον Επίτροπο του Μπέιζμπολ.[1] Η οργάνωση είναι υπεύθυνη επίσης για τα πρωταθλήματα μικρότερων ενώσεων μπέιζμπολ. Επίσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπέιζμπολ Σόφτμπολ (WBSC) διοργανώνει το Παγκόσμιο Κλασικό.

Το πρωτάθλημα MLB αποτελείται από τριάντα ομάδες: είκοσι εννέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία στον Καναδά. Οι ομάδες μετέχουν σε 162 αγώνες για κάθε αγωνιστική περίοδο και πέντε ομάδες κάθε ένωσης προκρίνονται σε ένα τουρνουά στο τέλος της περιόδου που κορυφώνεται με την Παγκόσμια Σειρά, μία σειρά 7 αγώνων μεταξύ των δύο πρωταθλητριών κάθε συνδέσμου που χρονολογούνται στο 1903. Οι εκπομπές του μπέιζμπολ μεταδίδονται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε όλη τη Βόρεια Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το MLB έχει την υψηλότερη προσέλευση αγωνιστικής περιόδου σε οποιοδήποτε αθλητικό πρωτάθλημα στον κόσμο, με περισσότερους από 73 εκατομμύρια θεατές το 2015.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1860, με τη βοήθεια του εμφυλίου πολέμου, το μπέιζμπολ τύπου "Νέας Υόρκης" εξελίχθηκε σε εθνικό παιχνίδι και δημιουργήθηκε το πρώτο κυβερνητικό σώμα του μπέιζμπολ, The National Association of Base Ball Players. Το NABBP υπήρξε ως ερασιτεχνικό πρωτάθλημα για 12 χρόνια. Μέχρι το 1867, περισσότερα από 400 σωματεία ήταν μέλη. Οι περισσότεροι από τους ισχυρότερους συλλόγους παραμένουν εκείνοι που εδρεύουν στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ. Για την ίδρυση του επαγγελματικού μπέιζμπολ, το MLB καθιέρωσε το έτος 1869, όταν ιδρύθηκε η πρώτη επαγγελματική ομάδα, η Σινσινάτι Ρεντ Στόκινγκς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Year In Review: 2000 National League». www.baseball-almanac.com. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2008. 
  2. Brown, Maury. «MLB Sees Nearly 73.8 Million In Attendance For 2015, Seventh-Highest All-Time». Forbes.com. Forbes. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]