Αλόνσο Κάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλόνσο Κάνο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alonso Cano de Almansa (Ισπανικά)
Γέννηση19  Μαρτίου 1601[1][2][3]
Γρανάδα[4][2]
Θάνατος3  Σεπτεμβρίου 1667[5][6][7]
Γρανάδα[4][2]
Τόπος ταφήςΓρενάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία[8]
Ιδιότηταζωγράφος[4][1], γλύπτης[4][1], αρχιτέκτονας[4][1] και σχεδιαστής[4]
Κίνημαμπαρόκ[9]
Καλλιτεχνικά ρεύματαμπαρόκ[9]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλόνσο Κάνο (Alonso Cano, 1601-1667) ήταν Ισπανός ζωγράφος, αρχιτέκτονας και γλύπτης στο μεταίχμιο του ιταλικού μανιερισμού και του μπαρόκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας δύσκολος, σπούδασε ζωγραφική μαζί με τον Βελάθκεθ καθώς και γλυπτική και κατασκεύασε τέμπλα και θρησκευτικά αγάλματα. Σε μια μονομαχία τραυμάτισε βαριά τον αντίπαλό του και σώθηκε μόνο χάρη στην μεσολάβηση του Βελάθκεθ. Το 1644 η γυναίκα του βρέθηκε νεκρή στο κρεββάτι της. Ο Κάνο κατηγόρησε τον υπηρέτη τους, αλλά απαγγέλθηκε κατηγορία εναντίον του. Διέφυγε, συνελήφθη, βασανίστηκε αλλά δεν ομολόγησε. Αφέθηκε ελεύθερος και έγινε ιερέας της μητρόπολης της Γρανάδας την οποία διακόσμησε κατά τρόπον εξαιρετικό.

Όταν ζήτησε εκατό δουβλόνια για ένα άγαλμα που κατασκεύασε, ο βασιλικός ελεγκτής δαπανών παρατήρησε ότι η τιμή ήταν υπερβολική και έγινε μεταξύ τους ο εξής διάλογος : «Πόσες μέρες χρειαστήκατε για την κατασκευή του αγάλματος ;» - «Εικοσιπέντε» - «Εκτιμάτε λοιπόν την εργασία σας σε τέσσερα δουβλόνια ημερησίως ;» - «Είστε κακός λογιστής. Για να κάνω αυτό το άγαλμα σπούδαζα πενήντα χρόνια» - «Κι εγώ ξόδεψα τη νιότη μου και την πατρική κληρονομιά για να σπουδάσω στο πανεπιστήμιο, και τώρα που έγινα βασιλικός ελεγκτής, επάγγελμα πολύ ευγενέστερο από το δικό σας, κερδίζω μόνο ένα δουβλόνι τη μέρα» - «Ευγενέστερο επάγγελμα ! Μάθετε ότι ο βασιλιάς μπορεί να κάνει ελεγκτές από την σκόνη του δρόμου, αλλά μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει ένα Αλόνσο Κάνο». Κι αρπάζοντας ένα σφυρί, ο Κάνο συνέτριψε το άγαλμα.

Αλόνσο Κάνο : Η Άμωμος Σύλληψις

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Εξέταση τον είχε προγράψει αλλά ο Φίλιππος Δ΄ τον προστάτευσε και ο Κάνο συνέχισε να δημιουργεί. Ξόδευε τα περισσότερα χρήματά του σε ελεημοσύνες και στο τέλος ζούσε από βοηθήματα της μητρόπολης. Στην επιθανάτια κλίνη του, απομάκρυνε τον Εσταυρωμένο που του πρότεινε ο ιερέας γιατί ήταν κακοφτιαγμένος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλογή έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]