Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας

Ο Αλφόνσος ΙΒ΄ (28 Νοεμβρίου 1857 - 25 Νοεμβρίου 1885) ήταν βασιλιάς της Ισπανίας (1875 - 1885). Ήταν ο μοναδικός γιος της βασίλισσας της Ισπανίας Ισαβέλλας Β΄ και του Φραγκίσκου της Ισπανίας. Πολλές φήμες έλεγαν ότι ο πατέρας του δεν ήταν ο ομοφυλόφιλος πρωτοξάδελφος της μητέρας του, Φραγκίσκος, αλλά ένας από τους σωματοφύλακες της μητέρας του, με πιθανότερο τον Ενρίκε Πουιγμοντό.

Όταν η μητέρα του βασίλισσα Ισαβέλλα και ο σύζυγος της Φραγκίσκος εγκατέλειψαν (1868) την Ισπανία λόγω της εξορίας τους, ο μικρός Αλφόνσος συνόδευσε τους γονείς του στο Παρίσι. Στάλθηκε στην Βιέννη να πραγματοποιήσει τις σπουδές του και ανακλήθηκε στο Παρίσι το 1870. Εκεί η μητέρα του απαρνήθηκε τα δικά της δικαιώματα στον θρόνο υπέρ του Αλφόνσου, που κηρύχθηκε μνηστήρας του Ισπανικού θρόνου με το όνομα Αλφόνσος ΙΒ΄, αν και δεν έχει περάσει βασιλιάς με αυτό το όνομα στην ενωμένη Ισπανία, σαν συνεχιστής των βασιλείων της Καστίλης και Λεόν.

Βασιλιάς της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πήγε στην Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει με στρατιωτικές σπουδές, οπότε δέχθηκε και μια διακήρυξη υποστηριχτών του που απαιτούσε να επαναφέρει τον νεαρό Αλφόνσο στον Ισπανικό θρόνο. Το 1873 το Κοινοβούλιο ανακήρυξε την Α΄ Ισπανική Δημοκρατία που κράτησε μονάχα 11 μήνες, και καταλύθηκε από τον στρατηγό Μανουέλ Παβία. Η Ισπανία πληττόταν εκείνη την εποχή από τους πολέμους των Καρλιστών και στα τέλη του 1874 ο Μαρτίνεθ Κάμπος που εργαζόταν ανοιχτά υπέρ του νεαρού υποψήφιου βασιλιά κατέλαβε την Σεβίλλη για λογαριασμό του. Το Ισπανικό συμβούλιο δέχτηκε την υποταγή και έβαλε στην ηγεσία του τον σύμβουλο του Αλφόνσου, Αντόνιο Κάνοβας ντελ Καστίγιο. Ο βασιλιάς έφτασε σε λίγες μέρες μεγαλοπρεπώς και σε λίγο όλα τα επαναστατικά κινήματα του δον Κάρλος καταπνίγηκαν.

Ο νέος βασιλιάς έγινε συμπαθής στον λαό λόγω της νεότητας του, αλλά η συμπάθεια αυξήθηκε περισσότερο μετά από την συμπαράσταση τους στους πληγέντες από την χολέρα και τον σεισμό του 1885. Είχε μοναδικό τρόπο προσωπικής επικοινωνίας με τον λαό, και πέθανε σε ηλικία 28 ετών του από φυματίωση.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την δεύτερη σύζυγο του αρχιδούκισσα Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας, κόρη του αρχιδούκα Καρόλου Φερδινάνδου, παιδιά του ήταν:


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfonso XII of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).