Αλφάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αλφάμα

Η Αλφάμα είναι η πιο παλιά συνοικία της Λισαβόνας.

Βρίσκεται στην πλαγιά ανάμεσα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de São Jorge) και στον ποταμό Τάγο. Είναι η παλιά αραβική συνοικία της πορτογαλικής πρωτεύουσας και το όνομά της προέρχεται από το αραβικό Al-hamma, (الحمّة) που σημαίνει θερμές πηγές ή λουτρά.

Αποτελείται από τις ενορίες São Miguel, Santo Estêvão και São Vicente de Fora και τμήμα των δρόμων Rua do Barão και Rua São João da Praça. Ο Rua do Barão πήρε αυτό το όνομα καθώς ο João Fernandes da Silveira, πρώτος βαρώνος του Alvito και υπουργός των Βασιλιάδων της Πορτογαλίας, Αλφόνσο Ε΄ της Πορτογαλίας (Dom Afonso V) και Ιωάννη Β΄ της Πορτογαλίας (Dom João II), έζησε εκεί.

Κατά τα χρόνια της κυριαρχίας των Μαυριτανών στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου (και στην Λισαβόνα) (8ος αιώνας μ. Χ.), η Αλφάμα ήταν ολόκληρη η πόλη. Αργότερα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, στη συνοικία Μπάιξα, που σήμερα είναι το κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Ο μεγάλος σεισμός της Λισαβόνας το 1755 δεν προκάλεσε ζημιές στην Αλφάμα, που παρέμεινε ένας γραφικός λαβύρινθος με στενούς δρόμους και μικρά οικοδομικά τετράγωνα.

Ένα στενό στην Αλφάμα

Στην Αλφάμα βρίσκονται ο Καθεδρικός Ναός της Λισαβόνας, που είναι η παλαιότερη εκκλησία της πορτογαλικής πρωτεύουσας, το Μοναστήρι της Χάριτος (Convento da Graça), το Μοναστήρι του Αγίου Βικεντίου (Monastery of São Vicente de Fora), όπου είναι θαμμένοι οι βασιλιάδες του Οίκου Braganza (Dinastia de Bragança), και η μπαρόκ εκκλησία της Σάντα Ενγκράσια, του 17ου αιώνα, η οποία έχει μετατραπεί στο Εθνικό Πάνθεον(Panteão Nacional). Εκεί είναι θαμμένοι Προέδοι της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, μερικοί από τους πιο σημαντικούς Πορτογάλους συγγραφείς κ.α. Πάνω από την Αλφάμα δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castle of São Jorge), το οποίο υπήρξε για πολλά χρόνια βασιλική κατοικία.

Στην Αλφάμα υπάρχουν πολλά εστιατόρια στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει φάντος.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfama της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).