Αλυάττης Β'

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αλυάττης ήταν βασιλιάς της Λυδίας. Ανέβηκε στον θρόνο το 618 π.Χ. όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σαδυάττη. Πέθανε το 561 ή 560 π.Χ., αφού είχε βασιλέψει πενήντα επτά χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο γιος του, Κροίσος, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σύμβουλος του πατέρα του.[1]

Πόλεμος με την Μίλητο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Αλυάττη, τα τελευταία έξι χρόνια της κυριαρχίας του ενεπλάκη σε πόλεμο με την Μίλητο, τον οποίο συνέχισε ο Αλυάττης για άλλα πέντε χρόνια. Στο πέμπτο έτος, ο Αλυάττης πυρπόλησε έναν ναό της Αθηνάς. Λίγο αργότερα αρρώστησε βαριά και έστειλε δικούς του στο Μαντείο των Δελφών για να ζητήσουν χρησμό. Το μαντείο αρνήθηκε να δώσει χρησμό, απαιτώντας από τον Αλυάττη να ανακατασκευάσει τον ναό που είχε καταστρέψει. Ο Αλυάττης ξανάχτισε τον ναό και, όταν ανάρρωσε έκλεισε ειρήνη με την Μίλητο.

Πόλεμος με τους Μήδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλυάττης στην συνέχεια έκανε πόλεμο με τον Κυαξάρη, βασιλιά της Μηδίας, έδιωξε τους Κιμμέριους από την Ασία, κατέλαβε την Σμύρνη και επιτέθηκε στις Κλαζομενές.

Ο πόλεμος με τον Κυαξάρη που διάρκεσε πέντε χρόνια, από το 590 π.Χ. ως το 585 π.Χ., είχε προκύψει επειδή ο Αλυάττης είχε λάβει υπό την προστασία του κάποιους Σκύθες που κατέφυγαν εκεί ζητώντας άσυλο, επειδή τους κετέτρεχε ο Κυαξάρης. Οι Σκύθες αυτοί είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον Κυαξάρη.

Κατά την διάρκεια μιας μάχης, και μάλιστα την στιγμή που μονομαχούσαν οι δυο βασιλιάδες έγινε έκλειψη Ηλίου, την οποία είχε προβλέψει ο Θαλής.[2] Το ουράνιο αυτό γεγονός σημάδεψε το τέλος των εχθροπραξιών και την θέσπιση ειρήνης μεταξύ των δύο βασιλείων, η οποία επικυρώθηκε με τους γάμους του Αστυάγη και της Αρυήνης, γιου του Κυαξάρη και κόρη του Αλυάττη αντίστοιχα.

Ο τύμβος του Αλυάττη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τύμβος (σήμα του Αλυάττη) μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο[3] ως ένα από τα θαύματα της Λυδίας. Ο τύμβος είχε μήκος έξι πλέθρα και δύο στάδια και πλάτος δεκατρία πλέθρα. Ονομάζονταν ο τύμβος των πόρνεων και είχε κτισθεί από την σύζυγο κάποιου Γύγη.[4] Βρίσκονταν βόρεια των Σάρδεων κοντά στην λίμνη Γυγαία και ήταν επάνω σε μεγάλο τεχνητό χωμάτινο ανάχωμα επάνω σε μια βάση από κοτρόνες. Τον τύμβο αυτό τον είχαν κτίσει έμποροι, μηχανικοί και πόρνες και επάνω στην κορυφή του είχε πέντε στήλες, τους οποίους περιέγραψε ο Ηρόδοτος, αναφέροντας ότι είχαν άνισο μέγεθος, ενώ τον ψηλότερο στύλο τον είχαν προσφέρει οι πόρνες. Το ανάχωμα υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Hamilton λέει ότι για την περιήγηση γύρω από τον τεχνητό λόφο θέλει κανείς δέκα λεπτά με το άλογο.[5] Ο ίδιος λέει επίσης ότι στα βόρεια του τύμβου υπάρχει ένας μεγάλος λευκός λίθος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Herod, i. 16-22, 25, 73, 74.
  2. Harwood, Thomas, Rev, επιμ. (1801) (στα Αγγλικά). Grecian antiquities; or, An account of the public and private life of the Greeks... chiefly designed to explain words in the Greek classics, according to the rites and customs to which they refer. To which is added, a chronology of remarkable events in the Grecian history, from the foundation of the kingdom of Argos under Inachus, to the death of Alexander. Λονδίνο: T. Cadell & W. Davies. http://www.archive.org/details/grecianantiquiti00harwrich. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2009. 
  3. Herodotus, i. 93
  4. Clearch. up. Atlicn. xiii. p. 573, a.
  5. Rcsearches in Asia Minor, vol. i. p. 145

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]