Αλτέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλτέα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
38°36′00″N 0°02′56″W / 38.6°N 0.048888888888889°W / 38.6; -0.048888888888889
ΧώραΙσπανία
Yψόμετρο61
Πληθυσμός23.820[1]
Ταχ. κώδικας03590
Πιν. κυκλοφορίαςA
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Η Αλτέα (Βαλενθιάνικα: [[[Βοήθεια:Οδηγός προφοράς IPA|[aɫˈtea]]]], Ισπανικά: alˈtea) είναι πόλη και δήμος η οποία βρίσκεται στο νομό της Αλικάντε στην Ισπανία, στα βόρεια του Αλικάντε στο τμήμα της μεσογειακής ακτογραμμής που είναι γνωστό ως Κόστα Μπλάνκα.

Σήμερα, η οικονομία της Αλτέα βασίζεται στον τουρισμό, η οποία άρχισε να ανθεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 λόγω του καλού καιρού της, των παραλιών και των λαβυρινθωδών δρόμων με τα ασπρισμένα με ασβέστη σπίτια τα οποία χαρακτηρίζουν την πόλη. Η Αλτέα είναι προστατευμένη στα βόρεια από τα υψώματα της Σέρα ντε Μπέρνια, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ήπιο μικροκλίμα. Η παραθαλάσσια εσπλανάδα της είναι κατάφυτη με φοίνικες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους παράκτιους ιβηρικούς οικισμούς που βρίσκονταν στις εκβολές του ποταμού Αλγάρ στον ευρύτερο κόλπο της Αλτέα, ήρθε αργότερα να προστεθεί μια ελληνική εμπορική αποικία, η οποία ονομαζόταν Αλθαία. Οι Έλληνες οικιστές της έδωσαν το όνομα αυτό προς τιμήν της Αιτωλής Αλθαίας, συζύγου του βασιλιά της Καλυδώνας (στην Αιτωλία) Οινέως και μητέρας του ήρωα Μελεάγρου. Η πόλη κατελήφθη από τον Αννίβα το 220 π.Χ. και στη συνέχεια περιήλθε στους Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Βησιγότθους, Άραβες. Στη διάρκεια της κυριαρχίας των Μαυριτανών η περιοχή των περιχώρων της Αλτεά υπαγόταν στο Ταϊφά της Ντένια έως ότου ανακαταληφθεί από τους Χριστιανούς το 1244 υπό τον Ιάκωβο Α΄ της Αραγωνίας. Η πόλη σύντομα οχυρώθηκε, ενώ τείχη ανεγέρθηκαν περιμετρικά για να προστατέψουν το τμήμα που σήμερα είναι γνωστό ως η «παλιά πόλη» από τους εισβολείς.

Κυριότερα Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο λαβύρινθος λιθόστρωτων και στραβών δρόμων με θέα τον κόλπο είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την εκκλησία της La Mare de Déu del Consol ("Παναγία του Σολάς"), εύκολα διακριτή από τους γραφικούς μπλε και άσπρους τρούλους της, οι οποίοι είναι στρωμένοι με εφυαλωμένα κεραμικά. Υπάρχει πληθώρα γραφικών εστιατορίων πλησίον της εκκλησίας, με ορισμένα εξ αυτών, μάλιστα, να έχουν θέα στη Μεσόγειο. Σημειώστε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να παρκάρετε αρκετά μακριά της περιοχής της εκκλησίας, καθώς η γειτονεύουσα περιοχή είναι είτε απαγορευμένης πρόσβασης για τα οχήματα είτε οι δρόμοι είναι τόσο στενοί και ανηφορικοί (ή έχουν σκαλοπάτια) που καθιστούν την πρόσβαση των οχημάτων αδύνατη.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλτέα στεγάζει ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Μιγκέλ Ερνέντεθ.

Αδελφοποιημένες Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλτέα είναι ιδρυτικό μέλος της Douzelage, μιας μοναδικής στο είδος της ένωσης αδελφοποίησης πόλεων αποτελούμενη από 24 πόλεις κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ενεργή μορφή αδελφοποίησης πόλεων ξεκίνησε το 1991, ενώ διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια αυτής, όπως μία αγορά πώλησης προϊόντων από την καθεμία χώρα και διάφορα φεστιβάλ.[2][3] Συζητήσεις για την αποδοχή ως μέλη βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη για την αποδοχή τριών επιπλέον πόλεων (Αγρός από την Κύπρο, Σκόφια Λόκα από τη Σλοβενία και Τρυάβνα από τη Βουλγαρία).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών της Ισπανίας: Municipal Register of Spain of 2023. 13  Δεκεμβρίου 2023.
  2. «Douzelage.org: Home». www.douzelage.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. 
  3. «Douzelage.org: Member Towns». www.douzelage.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Portaltea, Πύλη της Αλτέα
  • Altea-Info, Τουριστικός Οδηγός Πληροφοριών για την Αλτέα - στα γερμανικά και τα αγγλικά
  • Douzelage: Altea
  • Altea-Info, φωτογραφίες της Αλτέα