Αλμυρίκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλμυρίκι
Αλμυρίκι το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα
Αλμυρίκι το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ιώδη (Violales)
Οικογένεια: Ταμαριδοειδή (Tamaricaceae)
Γένος: Ταμαρίς (Tamarix)
L.
Είδη

Δείτε κείμενο

Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι ή βρέζι ή αρμύρα ή μέρικος[1] (επιστ. Ταμαρίς [2], Tamarix) αποτελεί γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Ιωδών, στην οικογένεια των Ταμαριδοειδών.

Είναι δενδρύλλια που βρίσκονται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.

Το αλμυρίκι έχει δυνατό ριζικό σύστημα και οι ρίζες του διακλαδώνονται φτάνοντας σε μεγάλο βάθος. Τα κλαδιά του είναι λεπτά και τα φύλλα του είναι πολυάριθμα σχηματίζοντας λέπια. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα, διατάσσονται δε σε μακριές ταξιανθίες και φύονται στα άκρα των κλαδιών.

Εξαιρετικά ανθεκτικό στη ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους ευνοείται κιόλας από το ράντισμα με θαλασσινό νερό. Καλλιεργείται κατά μήκος των ακτών ως καλλωπιστικό, για τη δημιουργία ανεμοφρακτών, αλλά και για τη σκιά του στις παραλίες.

Ετυμολογία βοτανολογικού ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη λατινική γλώσσα, το όνομα Ταμαρίξ (Tamarix) αναφέρεται σε αυτή που κατάγεται από τον ποταμό Ταμαρίς (Tamaris) (λατινοποιημένο όνομα του ποταμού Τάμπρο (Tambro) που βρίσκεται στην Ισπανία)[3]. Εξ ού και η ελληνική μετάφραση Ταμαρίς (γεν. της Ταμαρίδος[4]).

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη, τα σημαντικότερα είναι:

  1. Σμυρναίικο αλμυρίκι. (Tamarix smyrnensis - Ταμαρίς η σμυρναίικη) Θάμνος ή και μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα ύψος. Τα άνθη του είναι ανοικτορόδινα και βρίσκεται κυρίως σε ρέματα της νότιας Ελλάδας.
  2. Γαλλικό αλμυρίκι. (Tamarix gallica - Ταμαρίς η γαλλική), Θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα κλαδιά του έχουν κοκκινωπό χρώμα και τα άνθη του είναι ρόδινα. Βρίσκεται σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας ενώ στην Ελλάδα σε αρκετές παραλίες του Αιγαίου.
  3. Κοινό αλμυρίκι ή της Αττικής. (Tamarix hampeana - Ταμαρίς η χαμπεανή[5])) Δέντρο που φτάνει τα 10 μέτρα ύψος. Βρίσκεται σε παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας. Με πολύ πυκνή φυλλωσιά και μικροσκοπικά λευκορόδινα άνθη.
  4. Κρητικό αλμυρίκι. (Tamarix parviflora - Ταμαρίς η μικρανθής, συνών. Tamarix cretica) Θάμνος ή μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, σκούρα πράσινα και τα άνθη του ρόδινα. Φύεται στις όχθες ρυακιών, ρεμάτων και ποταμών της Κρήτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://biodiversitycyprus.blogspot.com/2016/04/tamarix-smyrnensis-bunge-cyprus.html
  2. Παλαιολόγος, Γρηγόριος (1835). Γεωργική και οικιακή οικονομία (Παρά Γρηγορίου Παλαιολόγου μέλους αντεπιστέλλοντος των εν Παρισίοις Γεωργικής και Κυποκομικής [sic] Εταιρειών). Τόμος 2ος. Εν Ναυπλίω: Εκ της Βασιλικής Τυπογραφίας Διευθυνομένης υπό Γεωργίου Αποστολίδου Κοσμητού. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Johnson, A. T. (2008). Plant names simplified. Ipswich: Old Pond Publishing.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)
  4. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής
  5. «The epithet hampeana is named after Georg Ernst Ludwig Hampe». Western Australian Flora (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]