Αλεξάνδρεια Ασσυρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλεξάνδρεια στα Γαυγάμηλα)
Η ακρόπολη των Αρβήλων που ταυτίζεται με την ελληνιστική Αλεξάνδρεια.

Η Αλεξάνδρεια ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Ασσυρία. Οι πληροφορίες για την Αλεξάνδρεια αυτή είναι πενιχρές (όπως και για μερικές άλλες) και βασίζονται είτε σε αρχαίες συνοπτικές πηγές, είτε μαρτυρίες εντοπίων.

Η εν λόγω πόλη ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ. -κατά τον Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο (VI 16.41)[1]- μετά τη νικηφόρα έκβαση της μάχης των Γαυγαμήλων. Ο Έλληνας στρατηλάτης ονόμασε το πλησιέστερο προς την πόλη Άρβηλα (σημ. Ερμπίλ του Ιράκ) όρος Νικατόριον, σε ανάμνηση της νίκης του (Στράβων, ΧΧΙ) και στην συνέχεια καταδίωξε τον Δαρείο, καταλαμβάνοντας την πόλη Άρβηλα. Από μαρτυρίες δύο βυζαντινών χρονογράφων του Θεοφάνους και του Θεοφυλάκτου αντλεί κανείς περισσότερες πληροφορίες για την ασσυριακή Αλεξάνδρεια. Ο μεν πρώτος αναφέρεται σε περιοχή ονόματι Αλεξανδρίνη[2]. Ο Θεοφάνης όμως είναι πιο λεπτομερής: Σε αναφορές που έκανε για τους πολέμους του αυτοκράτορος Μαυρικίου κατά των Σασσανιδών Περσών, στην περιοχή της βορείου Μεσοποταμίας, έγραφε για το χωριό Αλεξανδριάνοι.[3] Ο ερευνητής Ρόλισον, βασιζόμενος στις παραδόσεις των ιθαγενών, περιγράφει ότι ο λόφος των Αρβήλων είχε αναχωσθεί από τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Πολύ πιθανόν να μετονόμασε τα ίδια τα Άρβηλα σε Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας εκεί Μακεδόνες αποίκους.

Αν δεν πρόκειται για τη σημερινή Ερμπίλ του Ιράκ, τουλάχιστον η αρχαία πόλη θα βρισκόταν εντός του κράτους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ...Adiabene. Assyriorum initium, cujus pars est Arbelitis, ubi Darium Alexander debellavit, proxime Syriae, totam eam Macedones Mygdoniam cognominaverunt a similitudine. Oppida Alexandria etc.
  2. σελ. 410 έκδοση Βόννης εν τόπω Αλεξανδρίνης ονομαζομένω.
  3. εν Αλεξανδριάνοις, ούτω καλουμένω χωρίω... την δε προσηγορίαν ο χώρος από των πράξεων του Μακεδόνος Αλεξάνδρου κατεκληρώσατο. Ο του Φιλίππου γαρ εκείσε γενόμενος άμα τη Μακεδονική δυνάμει τη τε Ελληνική συμμαχία ερυμνότατον κατεσκάψατο φρούριον τους τε εν αυτή βαρβάρους διώλεσε.