Αλαλούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλαλούμ
Εξώφυλλο DVD δίσκου
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Αποστολίδης
Γιάννης Σμαραγδής
Γιάννης Τυπάλδος
ΠαραγωγήΓκρέκα Φιλμ- Μ. Λεφακης
ΣενάριοΓιάννης Κακουλίδης
Βασίλης Τριανταφυλλίδης
ΠρωταγωνιστέςΧάρρυ Κλυνν
Μάνος Δεστούνης
Τζόλυ Γαρμπή
Δημήτρης Πιατάς
Σάσσα Σοφού
Νίτσα Τσαγανέα
Γιώργος Τζιφός
Κώστας Τζούμας
ΜουσικήΓιώργος Κριμιζάκης
ΦωτογραφίαΆρης Σταύρου
ΜοντάζΠάνος Παπακυριακόπουλος
ΣκηνογραφίαΑνδρέας Σαραντόπουλος
Πρώτη προβολή1982
Κυκλοφορία24 Ιανουαρίου 2006 (DVD)
Διάρκεια112'
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το Αλαλούμ είναι ο τίτλος μίας σπονδυλωτής ελληνικής σατιρικής ταινίας, του 1982, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αποστολίδη, Γιάννη Σμαραγδή και Γιάννη Τυπάλδου και σενάριο Γιάννη Κακουλίδη και Χάρρυ Κλυνν και με πρωταγωνιστές τους Χάρρυ Κλυνν, Μανώλη Δεστούνη, Τζόλυ Γαρμπή, Δημήτρη Πιατά, Σάσα Σοφού, Νίτσα Τσαγανέα, Γιώργο Τζιφό και Κωνσταντίνο Τζούμα. [1] [2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία χωρίζεται σε δυο μέρη, (που χωρίζονται από το διάλειμμα της κινηματογραφικής αίθουσας) με τον Χάρρυ Κλυνν να ερμηνεύει διάφορους ρόλους.

Το πρώτο μέρος προλογίζεται από έναν μάγκα με ιδιαίτερη διάλεκτο και αποτελείται από δύο σκετς. Στο πρώτο, διακωμωδείται ο αστυνόμος Μπέκας, γνωστός από τις αστυνομικές ιστορίες του Γιάννη Μαρή. [2] Εδώ τον βλέπουμε να ερευνά μια υπόθεση φόνου μπαίνοντας σε λάθος σπίτι, και από διάφορα ατυχήματα, πεθαίνουν όλοι οι ένοικοι. Στη συνέχεια ο προαναφερθείς μάγκας πηγαίνει σε μια κινηματογραφική αίθουσα για να παρακολουθήσει ένα αφηρημένο και σουρρεαλιστικό υπαρξιακό δράμα με πρωταγωνιστή τον Αρτέμη. Ο μάγκας εκθειάζει την ταινία και το «νόημά» της, όντας προφανές όμως ότι δεν την καταλαβαίνει.

Το τρίτο σκετς αποτελεί όλο το δεύτερο μέρος. Είναι χαλαρά εμπνευσμένο από την ιστορία της Γκόλφως (την οποία υποδύεται ο Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος παίζει και τον ρόλο του Χαράλαμπου Τραμπάκουλα, μιας επαναλαμβανόμενης φιγούρας στα σκετς του Χάρρυ Κλυνν) και σατιρίζει τις ταινίες "φουστανέλας" του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα. [2] Σε ένα απομονωμένο χωριό, το «Λέτσοβο», η πρόοδος και η τεχνολογία δεν έχουν φτάσει, μέχρι που ο πραματευτής από την πόλη του φέρνει τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρικές συσκευές που θα τους αλλάξουν τη ζωή. Τελικά το χωριό χωρίζεται σε Μπλε και Πράσινους (και Κόκκινους) και διαταράσσεται η αρμονία του.

Το χωριό στο οποίο γυρίστηκαν οι σκηνές τις ταινίας είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας, νομού Πιερίας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Χάρρυ Κλυνν γύρισε την ταινία μόλις επέστρεψε από την Αμερική, όπου έκανε καριέρα. [3]
  • Προς το τέλος του κάθε σκετς της ταινίας, εμφανίζεται από το πουθενά ένας γέρος (Αβραάμ) που κρατά στην αγκαλιά του ένα παιδί για να το θυσιάσει και σχολιάζει το νόημα του κάθε σκετς. Εκεί ακούγεται και ο χαρακτηριστικός διάλογος «Πατέρα θα με σφάξεις;» «Όχι παιδί μου, θα σε θυσιάσω... ρε δεν πηδιόμαστε λέω 'γω;!»
  • Στην αρχή της ταινίας κωμικοποιούνται διαφημίσεις εκείνης της εποχής (Τρέξε, τρέξε Χαρούλη γίνε άνδρας Χαρούλη, Το νυχτοκάματο του τρόμου κτλ.)
  • Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1982-1983 κόβοντας 299.401 εισιτήρια, [2] κάνοντας πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1982. [4] Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 48 ταινίες. [2] Πρόκειται για μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια στον κινηματογράφο - οι άλλες δύο ήταν τα Υπολοχαγός Νατάσα και Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. [3]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alalum (1982) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0235965/fullcredits, ανακτήθηκε στις 2021-08-10 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Αλαλούμ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Στο μυαλό του Χάρρυ Κλυνν». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2021. 
  4. «Αλαλούμ: Η θρυλική ταινία του Χάρρυ Κλυνν!». Λες και ήταν χθες. 23 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]