Αλίκη της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλίκη της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αλίκη της Βρετάνης (12011221) ήταν νόμιμη δούκισσα της Βρετάνης (12031221), κόρη της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης, και του Γκυ του Θουάρ. Η μητέρα της πέθανε πάνω στην γέννα αυτής και της διδύμου αδελφής της, Αικατερίνης. Τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της ήταν ο Αρθούρος Α΄, δούκας της Βρετάνης, και η Ελεονώρα της Βρετάνης, παιδιά της Κωνσταντίας και του Γοδεφρείδου Πλανταγενέτη.

Με τον θάνατο του Ριχάρδου Α΄ της Αγγλίας, ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον νέο βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα και τα αδέλφια της, όπου στην μάχη του Μιρεμπώ (1202) συνελήφθησαν. Η Ελεονώρα φυλακίστηκε και ο Αρθούρος δολοφονήθηκε. Αμέσως οι ευγενείς της Βρετάνης την κήρυξαν δούκισσα από φόβο μήπως ο Ιωάννης ο Ακτήμων καταλάβει την περιοχή τους. Ο πατέρας της έγινε αντιβασιλιάς στο όνομα της ως το 1206, οπότε ο ίδιος ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας έγινε αντιβασιλιάς της Βρετάνης στο όνομα της μικρής Αλίκης. Το 1213 παντρεύτηκε τον ξάδελφο του Φιλίππου Β΄, Πέτρο του Ντρε, που έγινε αντιβασιλιάς.

Πέθανε πάνω στην γέννα του τελευταίου της παιδιού και την διαδέχθηκε ο γιος της, Ιωάννης Α΄ της Βρετάνης, ενώ ο πατέρας του Πέτρος παρέμεινε αντιβασιλιάς στο όνομά του, μέχρι το 1237.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alix, Duchess of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).