Αιχμάλωτοι του μίσους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιχμάλωτοι του μίσους
ΣκηνοθεσίαΝίκος Φώσκολος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμς
ΣενάριοΝίκος Φώσκολος
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Καρράς, Ζωή Λάσκαρη, Ελένη Ανουσάκη, Νίκος Δαδινόπουλος, Ντίνος Καρύδης και Γιώργος Σίσκος
ΜουσικήΓιώργος Χατζηνάσιος
ΤραγούδιΖωή Λάσκαρη
Ρίτα Σακελλαρίου
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΧορογραφίαΓιάννης Φλερύ
Πρώτη προβολή27 Δεκεμβρίου 1972
Κυκλοφορία31 Δεκεμβρίου 2008 (DVD)
Διάρκεια101
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Αιχμάλωτοι του μίσους είναι ελληνικό ψυχολογικό δράμα του 1972, της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου. Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Καρράς και η Ζωή Λάσκαρη.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίκυ Κουβαριώτου (Ζωή Λάσκαρη) επιστρέφει στην Αθήνα σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση από τον εμφύλιο του Κονγκό, όπου ζούσε με την οικογένειά της. Βρίσκεται σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, καθώς πριν φύγει από την Αφρική έγινε μάρτυρας του θανάτου όλων των μελών της οικογένειάς της.

Ο Άγγελος φον Ζίραχ (Κώστας Καρράς), γερμανικής καταγωγής πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αναλαμβάνει τη θεραπεία της, ενώ παράλληλα στηρίζει οικονομικά τον αδελφό της (Νίκος Δαδινόπουλος), που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Σταδιακά, ο φον Ζίραχ συνάπτει ερωτικό δεσμό με τη Βίκυ, την οποία βοηθάει να κάνει καριέρα στον χορό και το τραγούδι. Όταν της ζητά να παντρευτούν, εκείνη δέχεται την πρόταση, προς μεγάλη αγανάκτηση της Τζίνας (Ελένη Ανουσάκη), η οποία εκτός από γραμματέας του Άγγελου είναι και ερωμένη του.

Στη διάρκεια της έγγαμης ζωής του ζευγαριού, οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις του Άγγελου προβληματίζουν τη Βίκυ, η οποία σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.[2] Όπως την ενημερώνει η Τζίνα, ο σύζυγός της ασχολείται στην πραγματικότητα με το λαθρεμπόριο όπλων. Μέρος των προϊόντων τα οποία διακινεί παράνομα καταλήγουν στην Αφρική, σε πολεμικές αναμετρήσεις, όπως αυτή στην οποία η Βίκυ έχασε ολόκληρη την οικογένειά της. Η Βίκυ αποφασίζει να τον καταγγείλει ως λαθρέμπορο όπλων και έτσι ο σύζυγός της καταλήγει στη φυλακή.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1972-1973, με πρώτη προβολή στις 25 Δεκεμβρίου 1972[3] κόβοντας 124.745 εισιτήρια. Ήρθε στην 14η θέση σε 64 ταινίες.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. cine.gr
  2. «GreekTenies.gr, Αιχμάλωτοι Του Μίσους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. Finos Film - 'Αιχμάλωτοι Του Μίσους' (1972), http://finosfilm.com/movies/view/167, ανακτήθηκε στις 2021-08-10 
  4. «Αιχμάλωτοι του μίσους - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]