Αιμίλιος Χουρμούζιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αιμίλιος Χουρμούζιος (Λεμεσός, 12 Αυγούστου 1904 - 16 Σεπτεμβρίου 1973)[1] ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, κριτικός του θεάτρου, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Επιθεώρηση". Δημοσίευσε πολλά δοκίμια, μελέτες, κριτικές και άρθρα για το θέατρο. Από το 1955 ως το 1964 ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν εκδότης του περιοδικού Αβγή (1924), που ήταν το πρώτο κυπριακό λογοτεχνικό περιοδικό.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Λεμεσού σε ηλικία 18 ετών. Έγραφε στη φιλολογική σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σάλπιγξ» της Λεμεσού, που είχε πρωτοεκδοθεί από τον παππού του, Στυλιανό, το 1884. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα σε ηλικία 21 ετών. Σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το 1945 (και ως το 1967) ανέλαβε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", όπου εργαζόταν από τη δεκαετία του ' 20. Το 1927 εξέδωσε το περιοδικό Λογοτεχνική Επιθεώρηση και εν συνεχεία τη Νέα Επιθεώρηση.

Κατά την περίοδο της Κατοχής ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Αντιστασιακού Τύπου και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ. Γράφοντας πολλές φορές χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αντρέας Ζεβγάς και Αιμ.Χ.

Επί της θητείας του στο Εθνικό Θέατρο θεσμοθετήθηκαν τα Επιδαύρια, το Φεστιβάλ Αθηνών και τα Δωδώνια. Ως μεταφραστής μετέφρασε πολλούς ξένους συγγραφείς όπως ο Νίτσε.

Απεβίωσε το 1973, έπειτα από επώδυνη ασθένεια και η κηδεία του έγινε σε στενό κύκλο, όπως ήταν η επιθυμία του[1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 εφημερίδα Μακεδονία, φύλλο 18/9/1973, σελ. 6.
  2. Βιογραφικό στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου