Αιγυπτιακή Μάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιγυπτιακή γάτα Μάου

Η Αιγυπτιακή Μάου είναι φυλή εξημερωμένης γάτας με καταγωγή τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την Ιταλία[1]. Θεωρείται άμεσος απόγονος της εξημερωμένης αφρικανικής αγριόγατας, που εξημερώθηκε από τους Αιγυπτίους κατά την αρχαιότητα, καθώς παρουσιάζει αρκετή ομοιότητα με τις γάτες που απεικονίζονται στις αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες[2]. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη θεωρία, τότε η αιγυπτιακή Μάου θα μπορούσε να θεωρείται η αρχαιότερη εξημερωμένη φυλή γάτας σε όλον τον κόσμο[3]. Εξάλλου, στα αρχαία Αιγυπτιακά, η λέξη «μάου» σήμαινε «γάτα»[4].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιγυπτιακή Μάου δημιουργήθηκε το 1956 από την Ναταλί Τρουμπεσκόι, η οποία μετέφερε αδέσποτες γάτες από το Κάιρο στην Ιταλία, όπου και τις ζευγάρωσε με τις ντόπιες οικόσιτες γάτες, καταφέρνοντας έτσι να διασώσει την φυλή από τον αφανισμό, στα όρια του οποίου έφτασε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, το 1977 αναγνωρίστηκε από τον Όμιλο Φίλων Γάτας (CFA στα αγγλικά), για να ακολουθήσει τρία χρόνια αργότερα η αναγνώριση από τον Διεθνή Όμιλο Φίλων Γάτας (TICA στα αγγλικά).

Η προσωπικότητα της Μάου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αιγυπτιακές Μάου είναι ευγενικές και συγκροτημένες. Αγαπούν τους ανθρώπους της οικογένειάς τους και επιζητούν την προσοχή. Μάλιστα, διαλέγουν το δικό τους «ξεχωριστό πρόσωπο»[5]. Παρ' όλα αυτά, τείνουν να είναι επιφυλακτικές με τους ξένους. Ακόμη, στην «επικράτειά» τους μπορεί να είναι υπερβολικά εξωστρεφής, χωρίς ίχνος φόβου αλλά με αρκετή περιέργεια.

Τέλος, οι Αιγυπτιακές Μάου είναι δραστήριες και αρκετά έξυπνες. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και επικοινωνούν είτε με ευγένια είτε με ενθουσιασμό και συνήθως αποτελούν αναπόσπαστα μέλη της κάθε οικογένειας. Παρ' όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα ζωηρές και έχουν την δική τους άποψη σχετικά με το ποιος θα τις χειρίζεται και πότε.

Σωματική διάπλαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα των Μάου είναι μεσαίου μεγάθους αλλά αρκετά μυώδες και αθλητικό, τα πίσω πόδια της είναι λίγο πιο μακριά από τα μπροστινά, γεγονός που προσδίδει επιπλέον ταχύτητα. Το τρίχωμα της είναι πυκνό και γυαλιστερό, ενώ οι αποχρώσεις του είναι ασημί, χάλκινο και γκρίζο.[6] Επιπλέον, τα μάτια της είναι αρκετά μεγάλα και εκφραστικά, ενώ τα αυτιά της είναι μεσαία είτε αρκετά μεγάλα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει αρκετό κενό ανάμεσά τους.

Η υγεία των Αιγυπτιακών Μάου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της παλαιότητάς της, η φυλή έχει αναπτύξει αρκετά αντισώματα που της επιτρέπουν να είναι υγιείς στα περισσότερα χρόνια της ζωής της. Παρ' όλα αυτά, είναι αρκετά επιρρεπής στην παχυσαρκία. Ακόμη, μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στην στοματική κοιλότητα λόγω συνύπαρξης των νεογιλών και των μόνιμων δοντιών. Τέλος, η περίοδος κύησης διαρκεί περισσότερο από των υπόλοιπων αιλουροειδών (60 - 70 ημέρες).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [ΣΚΑΪ Βιβλίο: Γάτες Μάθε τα πάντα γι' αυτές] Αιγυπτιακή Μάου (κεφ. 3, σελ. 118)
  2. 2,0 2,1 petsandvets.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-08-09 στο Wayback Machine. Egyptian Mau Η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου
  3. [ΣΚΑϊ Βιβλίο: Γάτες Μάθε τα πάντα γι' αυτές] Αιγυπτιακή Μάου (κεφ. 3, σελ. 118)
  4. love-animals.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Αιγυπτιακή Μάου
  5. cfa.org Αρχειοθετήθηκε 2013-08-27 στο Wayback Machine. Εgyptian Mau: About This Breed
  6. love-animals.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Αιγυπτιακή Μάου/

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]