Αθλητική Κυριακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αθλητική Κυριακή είναι η μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ από τη Δημόσια Τηλεόραση και από τις συχνότητες της ΕΡΤ και προβάλει την αγωνιστική κίνηση της Super League (πρώην Α' Εθνική), της Football League (Β' Εθνική), της Α1 του μπάσκετ ανδρών, όλα τα αγωνίσματα της εβδομάδος που διανύεται καθώς και στιγμιότυπα από αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπομπή ξεκίνησε το 1967 και αρχικά ονομάζοταν Ώρα για σπορ, διάρκειας 30 λεπτών. Δύο χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Κυριακή. Ο πρώτος παρουσιαστής μέχρι το 1983 ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης, έχοντας αρκετούς συμπαρουσιαστές στο πλευρό του όπως ο Βαγγέλης Φουντουκίδης κ.α.. Πολλοί αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν παρουσιάσει την εκπομπή. Σήμερα την παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Βασίλης Μπακόπουλος και Άλκης Πασαλίδης. Την σκηνοθεσία της εκπομπής από το 2001 εώς και σήμερα υπογράφει η Δέσποινα Χονδροκούκη με ένα διάλειμμα δυο ετών. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η εκπομπή σταμάτησε βραχύχρονα να προβάλλεται. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ξεκίνησαν εκ νέου την προβολή ζωντανών εκπομπών της Αθλητικής Κυριακής στις γνωστές ώρες προβολής της. Ταυτόχρονα, η ΔΤ, ο μεταβατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας, ξεκίνησε με την σειρά της την προβολή της Αθλητικής Κυριακής τις ίδιες ώρες με αυτήν της ΕΡΤ. Ως αποτέλεσμα, η ίδια εκπομπή εκπέμπεται από δύο διαφορετικούς τηλεοπτικούς φορείς με διαφορετική θεματολογία.

Σήμα κατατεθέν της εκπομπής η μουσική έναρξης και λήξης την οποία έχει γράψει ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής το 1969 και ακούγεται μέχρι σήμερα.