Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων", (ΑΠΕ), είναι ο (ελληνικός) εθνικός δημοσιογραφικός οργανισμός ειδήσεων που ιδρύθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1905 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν εξαγοράς του υφιστάμενου τότε «Τηλεγραφικού Πρακτορείου Στεφανόπολι» και λειτουργεί έκτοτε υπό την εποπτεία του Κράτους. Πρώτος διευθυντής του ήταν ο Ιωάννης Παρρέν.

Αποστολή του ήταν αφενός η διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης επί γεγονότων που αφορούσαν την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική κίνηση της Ελλάδας και αφετέρου η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης επί των διεθνών ζητημάτων και άλλων διεθνών ή εσωτερικών γεγονότων που αναμετέδιδε στις ελληνικές εφημερίδες και άλλα μέσα επικοινωνίας. Το 1931 έγινε η αναδιοργάνωση του πρακτορείου βάσει των διεθνών προτύπων δημοσιογραφίας και από τον Μάρτιο του 1956 το ΑΠΕ συνδέθηκε με τηλετυπικό δίκτυο με όλες τις Αθηναϊκές εφημερίδες. Το ΑΠΕ διέθετε απ΄ αρχής ένα πλούσιο δυναμικό από δημοσιογράφους, χρονογράφους ρεπόρτερ με μεγάλο δίκτυο μονίμων ανταποκριτών στις κυριότερες πρωτεύουσες και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου ανεξάρτητα με το ότι συνεργάζονταν με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Αρχικά λειτούργησε ως ειδική υπηρεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών και στη συνέχεια υπάχθηκε στη συσταθείσα Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών μέχρι το 1994 όταν με το Π.Δ.150/1994 μετεβλήθη σε Ανώνυμη Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με τον πλήρη τίτλο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε (ΑΠΕ Α.Ε.) με έδρα την Αθήνα.

Το 2008, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, σύμφωνα με το σχετικό Π.Δ.191/2008, συμβλήθηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΜΠΕ), υπό τη νέα επωνυμία «ΑΠΕ – ΜΠΕ Α.Ε.» και στην αγγλική “Athens News Agency – Macedonian Press Agency”, «ANA-MPA».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]